Počeo 14. Međunarodni ultramaraton na Paliću

Predsednik Skupštine grada Subotice dr Balint Pastor i član Gradskog veća zadužena za oblast sporta i omladine, Nataša Aleksić, danas su, presecanjem vrpce, otvorili 14. Međunarodni ultramaraton na Paliću, na kome učestvuje više od 70 takmičara iz pet zemalja. Tačno u podne krenuli su takmičari u trkama na 24 i šest časova, u ponoć počinje  dvanaestočasovna trka i ultramaraton na 100 kilometara, a u nedelju u šest časova ujutru trka  na 50 kilometara. Trke se održavaju na međunarodno verifikovanim stazama, a istovremeno su državna prvenstva i kvalifikacije za svetska prvenstva. Organizator ultramaratona je Ultramaratonski savez Srbije i Ultramaratonski klub „Paligo Palus“.

13657_1.jpg

Ultramarton je jedan veoma specifičan sport, tim pre što je neko u stanju da trči 24 časa praktično bez pauze,  izjavio je, tim povodom,  Balint Pastor, i dodao da će pobednik te trke istrčati više od 200 kilometara, možda čak i 230 kilometara.

„Između trčanja i politike postoji sličnost, jer od čoveka zahtevaju da bude staložen, istrajan, borben, da veruje u sebe, da ima  samopouzdanje, ali i da treba da poštuje protivnike, stazu, vremenske okolnosti i, generalno, spoljne okolnosti“, naglasio je Balint Pastor.

Uz izražavanje zadovoljstva što je Palić po 14. put domaćin ovog takmičenja, Pastor je podsetio da je ultramaraton istovremeno i međunarodno takmičenje, jer ima i učesnika iz inostranstva, i državno prvenstvo Republike Srbije u disciplinama na 100 kilometra, 50 kilometara i na dvadesetčetvoročasovnom ultramaratonu.

„Želim da se zahvalim Eleviri Janoši, organizatoru trke i višestrukoj šampionki, koja je i dobitnica  nagrade ‘Pro urbe’ grada Subotice još 1995 godine. Zahvaljujem se i Srpskom atletskom savezu, partneru i suorganizatoru ove trke. To još podiže značaj ove manifestacije na Paliću. Grad je i u finansijskom i drugom pogledu podržao ultramaraton. Takmičarima želim sve najbolje, prihvatljive vremenske uslove i dobar vremenski rezultat“, poručio je Balint Pastor.

Prisutne su pozdravili i učesnicima 14. ultramaratona poželeli puno uspeha u predstojećim trkama Marta Dobo, predsednica Saveta Mesne zajednice „Palić“, i Goran Čegar, koordinator u Srpskom atletskom  savezu.

U trkama na 24 časa, 50 i 100 kilometara, koje su istovremeno i državna prvenstva Srbije, nastupiće 30 takmičara iz 15 klubova iz naše zemlje. Takmičenja u disciplinama u trajanju od 6 i 12 časova su pojedinačna i štafetna.

Uoči starta 14. ultramaratona na Paliću zapaljena je Baklja mira koja je više puta obišla planetu. Ta baklja će biti na trkačkoj stazi (ispred Velike terase na Paliću) u naredna 24 sata i, kako su najavili organizatori ultramaratona, svaki takmičar koji pretrči 100 kilometara imaće čast da sa bakljom napravi jedan krug.

13657_2.jpg

Rezultati 14. Međunarodnog ultramaratona:

13657_3.jpg

Pobednik dvadesetčetvoročasovnog ultramaratona (Prvenstvo Srbije na 24 časa – seniori) je Mihal Šulja (46) koji je napravio 393 kruga. Drugo mesto osvojio je Saša Gacika treće Veljko Popović.

Na Prvenstvu Srbije na 24 časa za seniorke prvo mesto osvojila je Valentina Nejković (43) koja je istrčala 300 krugova, druga je bila Vitaminka Zrnić, a treće mesto je osvojila Marija Nešić.

U trci na 100 kilometara za seniore, najuspešniji je bio Jovica Spajić sa vremenom 7:32:17, iza njega su bili Ivan Miškeljin i Željko Željković. U ženskoj konkurenciji nije bilo takmičara.

Prvenstvo Srbije na 50 kilometara za seniore završeno je pobedom Miloša Dajevića (3:35:23), iza njega su bili Denis Firulović i Marko Jocić.

Kod dama na 50 kilometara Sanja Gortva je ovu distancu prešla za 4 časa, 24 minuta i 53 sekunde, druga je bila Aleksandra Todorović, treća Bojana Marić.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*