Počeo 38. festival NOMUS

Nastupom Beogradske filharmonije i soliste pijaniste Aleksandra Gavriljuka iz Ukrajine, pod vođstvom dirigenta Danijela Rajskina iz Rusije, počeo je 38. festival NOMUS, a prisutne na svečanom otvaranju pozdravio je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

„NOMUS je neraskidivi deo Novog Sada, kao i Muzička omladina koja je, pored brojnih priznanja i nosilac Oktobarske nagrade. Grad Novi Sad će joj stoga uvek biti i pokrovitelj, i prijatelj, i pomoć da istraje u nameri da održi visok umetnički nivo Festivala, da i dalje dovodi najistaknutije umetnike. Želim da zajedno rastemo, da pomeramo granice uspeha, i da što spremniji dočekamo 2021. godinu kada Novi Sad zvanično postaje Evropska prestonica kulture. NOMUS je tradicija, brend i najbolja pozivnica da u aprilu posetite Novi Sad“ – naglasio je gradonačelnik Miloš Vučević.

Novi Sad će od 19. do 29. aprila biti mesto susreta uglednih umetnika i ansambala iz preko dvadeset zemalja sveta. Ukupno trinaest koncerata, koje će priređivati velika imena domaće i strane scene, odvijaće se u Sinagogi, Gradskoj kući i Srpskom narodnom pozorištu. Završnicu Festivala obeležiće nastup svetske zvezde baroknog i klasičarskog repertoara – sopranistkinje Roberte Invernici i ansambla pod nazivom Akademija “Hermans“ iz Italije.

Prema rečima organizatora ovo izdanje Festivala obogatiće i dva nešto drugačija, neklasična programa – jedan će upriličiti vrhunski francuski umetnik Žil Apap s Duom “Meduoteran“, poznat po virtuozitetu i jedinstvenim kombinacijama klasike, džeza i muzike naroda sveta, a drugi hrvatski ansambl udaraljki “Sudar Percussion“ s programom koji se sastoji od niza kompozicija francuskog velikana Žana Mišela Žara, u posebnim verzijama za udarački ansambl.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*