Počeo Festival francuskog filma

Festival francuskog filma počeo je u bioskopu pod otvorenim nebom, u parku na Kosančićevom vencu. Smotru je otvorio film „Francuska” Bruna Dumona. To je drama sa elementima komedije i deo je zvanične ovogodišnje kanske filmske selekcije. Glavnu ulogu tumači Lea Sejdu, ovenčana „Zlatnom palmom” u Kanu. Ona je naklonost publike stekla i u naslovima „Obmana”, „Zločini budućnosti”, „Jednog lepog jutra”, „Priča mog života”, a igra i u filmu „Francuska depeša” koji će imati premijeru u oktobru.

Festival će trajati pet dana, a publiku očekuje raznovrstan repertoar koji će, osim na Kosančićevom vencu, biti predstavljen i u „Kombank dvorani” i na onlajn platformi „MojOf” gde će biti novi filmovi francuske kinematografije.

O značaju festivala koji se organizuje treći put govorili su ambasador Francuske u Srbiji Žan-Luj Falkoni, predsednik Skupštine opštine Stari grad Dušan Petrić i direktor „Kombank dvorane” i „Megakom filma” Igor Stanković.

Ambasador Francuske Žan-Luj Falkoni izrazio je zadovoljstvo jer su Francuska i Srbija tradicionalno filmske zemlje.

– Ovogodišnje izdanje festivala predstaviće 12 najaktuelnijih francuskih filmskih ostvarenja i za cilj ima da ovdašnjoj publici prikaže nove tendencije francuske kinematografije. Filmovi koje ćete imati priliku da pogledate navešće vas na razmišljanje o značajnim društvenim pitanjima, ali i na smeh ili plač, što i jeste, u sažetom smislu, uloga filma – rekao je Falkoni.

Publika na Kosančićevom vencu

Dušan Petrić poručio je da se opština trudi da oživi javne prostore i veruje da će sa partnerima poput Francuskog instituta uspeti u želji da Stari grad postane epicentar kulturnih dešavanja.

– Srećan sam što festival svoj život počinje u divnom okruženju i odličnom društvu – na Kosančićevom vencu, mestu gde živi kultura. Publika će imati priliku da pogleda i ostvarenja kao što su „Ibrahim”, „Profesorka klavira”, „Trijumf”, „Dva Alfreda” – istakao je Igor Stanković.

Omaž francuskom filmu u okviru festivala održava se u organizaciji Francuskog instituta, „Kombank dvorane” i „Megakom” filma.

Poslednjeg dana smotre, u nedelju, publika će videti „Pod zvezdama Pariza” nemačkog reditelja Klausa Dreksela. Glavne uloge poverene su francuskim glumcima.

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*