Počeo razgovor Putina i Bajdena video-linkom, Ukrajina vruća tema

Ruski predsednik Vladimir Putin počeo je razgovor video-linkom sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom o odnosima dve zemlje. Uoči razgovora, Bajden je rekao da će Putinu preneti zabrinutost o mogućoj invaziji Rusije na Ukrajinu dok je Putin nezadovoljan širenjem NATO alijanse na istok i vojnim manevrima na granici sa Rusijom.

Zvaničnici SAD su upozorili da bi Moskva mogla biti sankcionisana najtežim ekonomskim sankcijama ako napadne Ukrajinu. Kako prenosi Rojters, neimenovani zvaničnici su rekli da bi eventualne sankcije pogodile najveće ruske banke i sposobnost Moskve da konvertuje rublje u dolare i druge valute.

Putin i Bajden razgovaraju video-linkom

Putin i Bajden razgovaraju video-linkom

To bi trebalo da odvrati Rusiju od gomilanja vojnika na granici sa Ukrajinom i pretnji invazijom, navodi Rojters.

Kremlj je negirao da ima takve namere i ponovio da su ruske trupe isključivo tu u odbrambene svrhe.

S druge strane, Moskva je izrazila zabrinutost zbog vojne pomoći Zapada Ukrajini.

„Tražimo dobre, predvidljive odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama. Rusija nikada nije nameravala da napadne bilo koga, ali imamo svoje crvene linije“, saopštio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov uoči razgovora dva predsednika.

Ruska rublja je blago oslabila na dan razgovora. Pojedini analitičari tržišta predviđaju da će razgovori deeskalirati tenzije između dve zemlje, dok drugi smatraju da su pretnje sankcijama SAD uništile sve nade za pronalaženje zajedničkog jezika.

 

 

 

IZVOR:RTS

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*