Počeo tronedeljni Kurs za štabne oficire Ujedinjenih nacija

U Centru za mirovne operacije Vojske Srbije u Beogradu juče je počeo tronedeljni Kurs za štabne oficire Ujedinjenih nacija (UN Staff Officers Course – UNSOC 2018), koji pohađaju oficiri Vojske Srbije, MUP-a i oružanih snaga BiH i Belorusije.

Tokom naredne tri nedelje polaznici kursa – 29 oficira Vojske Srbije, dva pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova i po jedan oficir vojski BiH i Belorusije – obučavaće se za rad na štabnim dužnostima u mirovnim operacijama Ujedinjenih nacija, u skladu sa važećim standardima i procedurama, navodi se na zvaničnoj internet prezentaciji Vojske Srbije.

Program kursa je fokusiran na osnovne standarde i aspekte funkcionisanja integrisanih misija UN, proces planiranja vojne komponente i štabne funkcije i procedure. Na kursu će biti predstavljena i različita iskustva iz aktuelnih mirovnih operacija UN. Sadržaji su bazirani na osnovnim materijalima za obuku za učešće u mirovnim operacijama UN, uz dodatak sadržaja specifičnih za obuku štabnih oficira. Nastavu na kursu izvode instruktori Centra za mirovne operacije i partnerskih centara iz BiH i Mađarske.

Za realizaciju ovog kursa Centar za mirovne operacije je od 2015. godine sertifikovan od strane Službe za integrisanu obuku Departmana za mirovne operacije i Departmana za podršku na terenu Ujedinjenih nacija.

Kurs za štabne oficire Ujedinjenih nacija (UNSOC 2018) svečano je otvorio zamenik načelnika Centra za mirovne operacije pukovnik Nikola Dejanović.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*