Počinje 68. STERIJINO POZORJE (26. maj – 3. jun)

Broj od 57 predstava koje je pogledao selektor, svedoči o tome da su naša pozorišta otvorena za domaće dramsko stvaralaštvo, kaže Goran Ibrajter, izvršni direktor Pozorja.

Pod sloganom „Čovečnost – usponi i sunovrati” večeras će u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu početi ovogodišnje 68. izdanje Sterijinog pozorja. Festival će svečanom besedom otvoriti Jagoš Marković, reditelj i dobitnik Sterijine nagrade. Do 3. juna u Srpskoj Atini pozorijanskoj publici u takmičarskoj selekciji biće predstavljeno osam predstava i tri u netakmičarskom međunarodnom programu „Krugovi”. Selektor Milivoje Mlađenović rukovodio se u izboru predstava opštom estetskom vrednošću, a zatim ili istovremeno, kao eventualne dodatne kriterijume udruživao je njihov ekskluzivitet, kulturnu različitost, istaknutu modernost, estetski radikalizam…

Uoči zvaničnog početka Pozorja u foajeu scene „Jovan Đorđević” publici će biti predstavljena izložba fotografija koje su našle svoje mesto na ovogodišnjem 17. Međunarodnom trijenalu „Pozorište u fotografskoj umetnosti”.

Čast da nastupi prve festivalske večeri 68. Sterijinog pozorja u takmičarskoj selekciji pripala je operi u 17 pesama „Deca” prema istoimenom romanu Milene Marković, u scenskom čitanju kompozitorke i rediteljke Irene Popović Dragović, u izvođenju Narodnog pozorišta iz Beograda.

– Takmičarska selekcija 68. Sterijinog pozorja obuhvata osam predstava rađenih po predlošcima domaćih pisaca. Broj od 57 predstava, od čega su 32 praizvedbe, koje je pogledao selektor ovogodišnjeg festivala Milivoje Mlađenović, svedoči o tome da su naša pozorišta otvorena za domaće dramsko stvaralaštvo. Takođe, važna je i činjenica da čak tri selektovane predstave dolaze iz zemalja regiona što ukazuje na pojačano interesovanje za naše dramsko pismo izvan granica zemlje. Ovogodišnje Sterijino pozorje je, na neki način, i afirmacija naših dramskih pisaca mlađe generacije, poput Tijane Grumić i Đorđa Kosića – primećuje za „Politiku” Goran Ibrajter, izvrši direktor Sterijinog pozorja uz komentar:

– Tematska raznorodnost, ali i različitosti u rediteljskim i dramaturškim postupcima karakteristika su ovogodišnje selekcije. Jednu od njenih osobenosti predstavlja podatak da su gotovo sve predstave „muzički obojene”.

Za prestižne Sterijine nagrade konkuriše i predstava „Što na podu spavaš” Darka Cvijetića, u dramatizaciji i režiji Kokana Mladenovića, rađena u koprodukciji Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, zagrebačkog pozorišta „Gavela”, Narodnog pozorišta Sarajevo i festivala MESS, ali i Nušićev „Pokojnik” u režiji Egona Savina i koprodukciji Crnogorskog narodnog pozorišta iz Podgorice i Centra za kulturu Tivat. Tu je i „Jenki Rouz” Slobodana Obradovića, u režiji Miloša Lolića i izvođenju Beogradskog dramskog pozorišta. U drugom poluvremenu Pozorja pred poklonicima teatarske umetnosti biće i predstava „52 herca” Tijane Grumić, u režiji Mojce Madon i produkciji Slovenskog narodnog gledališča u Novoj Gorici. Zatim „Uspavanka za Aleksiju Rajčić” Đorđa Kosića, u režiji Juga Đorđevića i koprodukciji Narodnog pozorišta u Beogradu, Fondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kulture” i Sterijinog pozorja, ali i „Gospođica” Ive Andrića, u dramatizaciji Vanje Ejdus i režiji Đurđe Tešić, Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banjaluke. U selekciji je i „Noćna frajla” Aleksandra Popovića, u režiji Branislava Mićunovića i izvođenju Narodnog pozorišta iz Niša.

O Sterijinim nagradama odlučivaće žiri koji će raditi u sastavu: Ljiljana Pešikan Ljuštanović, predsednica, Ista Stepanov, Jure Novak, Ivan Medenica i Valentin Vencel.

Za netakmičarsku selekciju „Krugovi” odabrane su predstave „Noć sa Aleksom” Marka Tomaša, u režiji Ivice Buljana i izvođenju Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru, zatim delo „Tena – hronika raspada jedne lepote” Josipa Kozaraca, u dramaturgiji Borislava Vujčića i režiji Dražena Ferenčine. Koprodukciju su potpisali zagrebačko pozorište „Gavele”, Gradsko kazalište „Joza Ivakić” u Vinkovcima, Ludens teatra, Centra za celoživotno učenje i kulturu u Bjelovaru i Gradskog kazališta Požega iz Hrvatske. Kao i „Lepa Vida” Staše Prah, u režiji Marjana Nećaka, koprodukcija Gledališča Koper, Teatro Capodistria iz Slovenije i Slovenskog stalnog gledališča u Trstu.

U čast laureata 68. Sterijinog pozorja u Srpskom narodnom pozorištu biće izvedena „Slika nepoznatog” prema romanu „Izložba” Miodraga Kajteza i dramatizaciji Đorđa Milosavljevića, u režiji i adaptaciji Nikole Zavišića i produkciji pozorišta „Toša Jovanović” iz Zrenjanina i Sterijinog pozorja.

 

 

 

IZVOR:POLITIKA

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*