Počinje samit G20 u Rimu, teme klima i kovid

RIM –

Dvodnevni samit Grupe 20 (G20), koji počinje danas u Rimu, baviće se hitnim merama za sprečavanje klimatskih promena i jačanjem borbe protiv koronavirusa, kao i prevazilaženjem ekonomske krize izazvane tom pandemijom. Očekuje se da lideri najrazvijenijih zemalja sveta upute poziv da se što pre preduzmu koraci kako bi se održao cilj ograničavanja globalnog zagrevanja na 1,5 stepeni Celzijusa.

„Obavezujemo se da ćemo se uhvatiti u koštac sa egzistencijalnim izazovom klimatskih promena“, navodi se u nacrtu završnog saopštenja samita, u koji je Rojters imao uvid.

To se smatra ključnom odskočnom daskom uoči šireg samita Ujedinjenih nacija o klimi koji će biti održan sledeće nedelje u Škotskoj.

italija, rim

Izvor: EPA-EFE (Riccardo Antimiani)

U završnom dokumentu samita, takođe se navodi da lideri G20 podržavaju ideju da se sa 300, na 100 dana smanji rok farmaceutskim kompanijama za razvoj novih vakcina, lekova i testova tokom pandemije kovida-19.

U vanrednim zdravstvenim situacijama izazvanim pandemijama „podržaćemo nauku da skrati ciklus za razvoj sigurnih i efikasnih vakcina, terapije i dijagnostike sa 300 na 100 dana“, piše u nacrtu deklaracije.

Tekst je i dalje podložan promenama u poslednjem trenutku, ali zvaničnici tvrde da će ova obaveza ostati nepromenjena.

Rim je, inače, kako izveštavaju italijanski mediji, zbog bezbednosti učesnika samita postao „zatvoreni grad“, što je igra reči i asocijacija na čuveni film Roberta Roselinija iz 1945. godine, „Rim-otvoreni grad“.

Deo grada, Eur, gde se održava samit svetskih lidera, iz bezbednosnih razloga proglašen je zonom maksimalne bezbednosti u poluprečniku od 10 kilometara, a pristup će imati samo učesnici skupa i stanovnici tog dela grada uz posebne dozvole.

Privatni avio-saobraćaj iznad Rima je zabranjen, a grad od četvrtka nadleću helikopteri u niskom letu.

Civilni avio saobraćaj sa dva rimska aerodroma Fjumičino i Čampino odvija se bez zastoja.

Bezbednost učesnika samita osigurava blizu 6.000 policajaca, kao i vojska čiji je zadatak u vreme samita anti-dron kontrola.

Italijanska ministarka unutrašnjih poslova Lučana Lamorđeze ocenila je da je, sa stanovišta bezbednosti, vreme samita veoma zahtevno.

Prema njenim rečima, od blizu 14.000 različitih protesta samo u ovoj godini, sigurnost učesnika samita G20 je najveći izazov za snage bezbednosti, ali i za Rim kao grad domaćin.

Snage reda moraju obezbediti ne samo potpunu sigurnost učesnika samita, već nadgledati proteste zakazane u dane konferencije u Rimu.

G20 je neformalni forum 19 država sa najrazvijeninijim ekonomijama i Evropske unije.

Pored EU, čine ga Argentina, Australija, Brazil, Kanada, Kina, Francuska, Nemačka, Indija, Indonezija, Italija, Japan, Meksiko, Rusija, Saudijska Arabija, Južnoafrička Republika, Južna Koreja, Turska, Ujedinjeno Kraljevstvo i SAD.

 

 

 

IZVOR:RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*