Počinju radovi na obnovi zapuštene „Kineske četvrti“ – budućeg kreativnog centra

U subotu 14. aprila 2018. godine počinju dugoočekivani radovi na obnovi i revitalizaciji stare industrijske zone, takozvane „Kineske četvrti“.

Kroz niz javnih rasprava na kojima je u prethodnih godinu dana diskutovano o revitalizaciji stare industrijske zone Novog Sada, doneto je pet tačaka koje predviđaju razvoj omladinsko-kreativnog polisa, a prva faza radova predviđa uvođenje neophodne komunalne infrastrukture i uklanjanje nebezbednih objekata.

Radna grupa za kapitalne i infrastrukturne projekte evropske prestonice kulture, uz podršku Saveta za razvoj ,,Youth creative polisa’’, koordinisala je sastanke nadležnih preduzeća, gradskih uprava, kao i predstavnike kulturno-umetničke produkcije i uslužnih zanata iz tzv. Kineske četvrti, gde su usklađene potrebe i utvrđeni tehnički uslovi za izvođenje radova na sistemima komunalne infrastrukture u tzv. Kineskoj četvrti.

„Projektanti koji su na terenu detaljno snimili situaciju, zbog starosti i devastiranosti objekata, savetovali su da se obaveste svi korisnici poslovnih prostora da će uslovi za rad u predstojećem periodu biti nebezbedni i otežani“ – rekao je dr Darko Polić, predsednik radne grupe za kapitalne i infratrukturne porjekte.

U skladu sa tim, Gradska uprava za imovinu i imovinsko-pravne poslove obavestila je korisnike prostora da će bezbednost biti ugrožena, a pristup objektima ograničen.

„Svim korisnicima prostora sa trase prve faze radova, uz njihovu saglasnost i želje, a uz pomoć Uprave za imovinu ili samostalno, obezbeđene su privremene ili trajne lokacije za njihov dalji nesmetani rad“ – istakla je Mira Radenović, članica Gradskog veća za urbanizam i zaštitu životne sredine, naglasivši da se po okončanju ovog značajnog ulaganja u komunalnu infrastrukturu, u drugoj polovini godine očekuje i početak radova na samoj obnovi i izgradnji pojedinih objekta.

Kako bi se tamošnjim zakupcima izašlo u susret, biće raspisan novi oglas za izdavanje prostora u zakup, čime bi se našla adekvatna zamena poslovnog prostora do početka radova na izgradnji, koja je planirana za jesen 2018. i celu 2019. godinu, a obuhvatiće izgradnju komunalne infrastrukture i uređenje svih saobraćajnih površina na Bulevar Despota Stefana, u severnoj zoni i na saobraćajnici između tzv. Kineske četvrti i studentskih domova.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*