Počinju radovi na zameni kotlova u toplani u Kragujevcu

Ministarka zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Irena Vujović saopštila je da radovi na zameni 50 godina starih kotlova u kragujevačkoj toplani mogu da počnu, nakon što je danas potpisan ugovor sa izvođačem radova.

Počinju radovi na zameni kotlova u toplani u Kragujevcu

Vujović je nakon potpisivanja ugovora, kojem su prisustvovali i gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić i direktor toplane „Energetika“ Andreja Ilić, istakla da će kvalitet vazduha u Kragujevcu biti značajno bolji kada se završe radovi.

Ona je precizirala da će radove izvoditi konzorcijum koji čine „Energotehnika Južna Bačka“, „Reming“, „Jadran“ i „AG institut“, u okviru projekta kompletne rekonstrukcije toplane „Energetika“ u Kragujevcu, koja se sprovodi uz podršku EBRD.

Ovo su odlične vesti, posebno ako imamo u vidu to da je gradska toplana jedan od najvećih zagađivača u Kragujevcu, navela je ministarka i objasnila da je cilj da kompletna toplana pređe na ekološki prihvatljiviji energent, što će u značajnoj meri poboljšati kvalitet vazduha, a samim tim i kvalitet života građana u Kragujevcu.

Vujović je iskazala zahvalnost Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD) koja je prepoznala problem i što smo zajedno maksimalno ubrzali rešavanje.

Otkad smo u januaru konstatovali koliki je ovo problem za građane Kragujevca, uspeli smo da u veoma kratkom roku prođemo kroz sve potrebne predradnje i da već sada potpišemo ugovor sa izvođačem, ukazala je ministarka.

Ona je podvukla da se izvođač obavezao da završi radove u roku od 120 dana kako bi nova, energetski efikasnija toplana, mogla da bude puštena u probni rad već u predstojećoj grejnoj sezoni.

Prema njenim rečima, procene su da će, kada se realizuje ovaj veliki projekat, emisije ugljen-dioksida u centru grada biti smanjene za 66 odsto, azot oksida za približno 90 odsto, dok će emisija čestica biti eliminisana.

Vujović je prenela zahvalnost partnerima iz EBRD što nas podržavaju u sprovođenju ekoloških projekata i aktivnosti kojima je cilj poboljšanje kvaliteta vazduha, objasnivši da ovakvim kapitalnim projektima, osim što rešavamo decenijske probleme, unapređujemo i stanje životne sredine.

Apsolutni prioritet nam je, kako je podvukla, rešavanje problema aerozagađenja i u narednom periodu ćemo na tome raditi još energičnije, za čistiju budućnost narednih generacija.

Ona je precizirala da je modernizacija kotlova samo prva faza projekta, dok će u drugoj biti rešen i problem deponije pepela koja se nalazi u kompleksu toplane “Energetika”, za koju se trenutno radi studija.

Sa deponije će se ukloniti 40.000 tona decenijama nagomilanog pepela, a novog neće ni biti, jer će se ugalj koji ga stvara potpuno izbaciti iz upotrebe, naglasila je ministarka.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*