Počinju razgovori o minimalcu, Đorđević: 2025. prosečna plata mora biti 900 evra

BEOGRAD –

Srbija do 2025. treba da dostigne prosečnu platu od 900 evra i penziju od 440 evra, izjavio je ministar za rad Zoran Đorđević uoči sutrašnjeg sastanka predstavnika države, sindikata i radnika na kome će se razgovarati i o povećanju minimalne cene rada.

Đorđević je rekao Tanjugu da država svim merama radi u pravcu da se, s jedne strane zadrže radnici i da ne izgube svoj posao, a s druge strane da se stvore dobri uslovi za rad.

„Odluke koje budemo donosili biće u tom pravcu, jer mi ne smemo da zaostajemo. Plan je ostao isti, Srbija 2025. mora da ima prosečnu platu 900 evra“, rekao je Đorđević.

Navodi da postoji dobra saradnja i sa sindikatima i poslodavcima i da su oni, kako kaže, i te kako shvatili situaciju u kojoj se nalazi država.

plate placanje isplata penzije uplata uplacivanje kredit krediti stipendije stipendija dinari subvencije novac jpg

Istakao je da očekuje najbolje mere koje će ići u pravcu ispunjena ciljeva programa „Srbija 2025“ koji su, dodaje, pozdravili i sindikati i poslodavci i rekli da je taj cilj „sasvim realan“.

„Voleli bismo da bude i više od toga, ali to je minimalna lestvica koju smo svi dobili kao zadatak“, poručio je Đorđević.

Pregovori o minimalnoj ceni rada u 2021. godini, koji po zakonu treba da budu završeni do 15. septembra, počeće sutra, rečeno je ranije Tanjugu u Uniji poslodavaca Srbije.

Počasni predsednik UPS-a Nebojša Atanacković kaže da bi bilo najbolje da se privremeno „zamrzne“ minimalac pošto još nije formirana nova vlada ili da se do kraja godine odloži donošenje odluke o povećanju minimalca, kako bi se videlo koliki će biti rast privrede u ovoj godini.

Atanacković navodi u izjavi za Tanjug da će u petak biti održan kolegijum Socijalno-ekonomskog saveta koji čine predstavnici UPS – a, Saveza samostalnih sindikata, UGS Nezavisnost i Ministarstva rada i da će na sastanku biti reči o datumu održavanja sednice SES-a, kao i o ceni minimalca u 2021. godini.

„Svako će izneti svoj stav o minimalnoj ceni rada“, kaže Atanacković dodajući da će tako početi razgovori na tu temu, ali da će tek posle uslediti zvanični pregovori.

Vlada je prošle godine povećala minimalac sa 27.000 dinara na oko 30.000 dinara u 2020.

IZVOR:RTV

FORO:ILUSTRACIJA

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*