PODACI ISTRAŽIVANJA TRANSPARENTNOSTI SRBIJA U našoj zemlji i dalje izrazito visok nivo korupcije

Srbija, treću godinu zaredom, zauzima mesto u donjoj polovini svetske liste – 96. je od 180 zemalja i ima pet poena manje od svetskog proseka, piše list Politika.

(Foto Pixabay)

Srbija je, prema najznačajnijem globalnom rangiranju zemalja po percepciji korupcije u javnom sektoru, i dalje među zemljama sa izrazito visokim nivoom korupcije. Transparentnost Srbija (članica međunarodne organizacije Transparensi internešenel) predstavila je juče indeks percepcije korupcije (CPI) 2021, po kome Srbija ima 38 od idealnih 100 poena što je isto kao i prethodne godine. To je, istovremeno, najlošiji rezultat u proteklih 10 godina, iako je borba protiv korupcije sve to vreme slovila kao jedan od državnih prioriteta.

Tim skorom Srbija, treću godinu zaredom, zauzima mesto u donjoj polovini svetske liste jer je 96. od 180 zemalja, dve pozicije lošije rangirana nego godinu dana ranije i ima čak pet poena manje od svetskog proseka (43).

Prema oceni Transparentnosti, nazadovanje Srbije u istraživanjima o korupciji je očekivano imajući u vidu da je u mnogim oblastima dugogodišnje odsustvo političke volje da se antikorupcijski zakoni primene, ove godine još vidljivije zamenjeno postojanjem političke volje da se zakoni ne primene.

„To se naročito ogleda u nezakonitom upravljanju najvrednijim javnim preduzećima, što je eskaliralo u slučaju EPS-a i energetske krize. Istovremeno, na percepciju o korupciji snažno utiče činjenica da javno tužilaštvo ne daje jasne odgovore na javno iznete i dokumentovane sumnje na korupciju, kao i netransparentno ugovaranje najvećih infrastrukturnih radova bez konkurencije”, naveli su predstavnici Transparentnosti Srbije.

Indeks percepcije korupcije već 27 godina zaredom sačinjava vodeća antikorupcijska organizacija na globalnom nivou. Zemlje se boduju na skali od 100 (veoma čiste) do nula (veoma korumpirane). Srbija je ove godine plasirana na 96. mesto (prošle godine 94). Ovo mesto delimo sa još pet zemalja: Argentinom, Brazilom, Indonezijom, Lesotom i Turskom.

Promene skora Srbije su minimalne već dvanaest godina. Sa sadašnjim rezultatom od 38, Srbija je u grupi zemalja sa raširenom korupcijom (ispod 50). Ovaj skor nas smešta pet poena ispod svetskog proseka (43), 19 poena ispod proseka našeg kontinenta, a čak 26 poena iza proseka onog dela Evrope čiji deo želimo da postanemo.

Pri izradi CPI se uzima u obzir 13 relevantnih istraživanja koja mere percepciju o korumpiranosti javnog sektora. Ta istraživanja predstavljaju mišljenje ili utisak koji o korumpiranosti državnih funkcionera i javnih službenika imaju oni koji sa njima posluju ili koji o tome savetuju poslovne ljude, vlade i međunarodne institucije. Istraživanja moraju biti objavljena u poslednja 24 meseca i moraju postojati makar tri takva izvora podataka da bi zemlja, odnosno teritorija bila rangirana.

Srbija je ove godine obuhvaćena sa ukupno osam relevantnih istraživanja (isto kao za 2020), što garantuje visok stepen pouzdanosti nalaza, kao i uporedivost podataka sa onima iz ranijih godina.

 

 

 

IZVOR:POLITIKA

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*