„PODACI OD PRETHODNE NOĆI NE OHRABRUJU“ Lončar: u Beogradu više od 3.000 pregleda, i Institut za reumatologiju postaje KOVID BOLNICA

Zlatibor Lončar Foto: FoNet/ Covid19

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar kaže da podaci od prethodne noći ne ohrabruju, kao i da je tokom jučerašnjeg dana i protekle noći samo u Beogradu bilo više od 3.000 pregleda. Poručio je da ti podaci pokazuju kako se mi ponašamo i kako se lično borimo protiv korona virusa.

Zlatibor Lončar Foto: FoNet/ Covid19

Zlatibor Lončar je, gostujući u Dnevniku RTS-a, naveo da je u toku poslednjeg dana i noći u Beogradu bilo 3.185 pregleda, a samo na Infektivnoj klinici 318.

– Od toga smo imali negde oko 270 prijema, znači pacijenata koji su morali da budu primljeni što u Beogradu što u unutrašnjosti – dodao je Zlatibor Lončar.

– To nisu uopšte podaci sa kojim možemo da budemo zadovoljni – poručuje ministar i dodaje da oni odražavaju kako se mi ponašamo i kako se lično borimo protiv korona virusa.

Kada je reč o kapacitetima u prestoničkim kovid bolnicama, Lončar kaže da posle toliko prijema samo se čeka da ode jedan pacijent istog momenta se presvlači posteljina i dolazi novi pacijent.

– Mi smo prinuđeni već dva dana da pacijente koji su iz Beograda i koji zaslužuju bolničko lečenje moraju da legnu ili u Mladenovcu ili u Požarevcu ili u Smederevu, sada proširujemo te kapacitete na Čačak na Šabac, moramo da se snalazimo da bi svakom pacijentu omogućili adekvatne uslove lečenja – rekao je Lončar.

– Ja se stvarno nadam da su ovo podaci koji će naterati naše građane i koji će sve nas naterati da samo razmislimo u kojoj se situaciji nalazimo i šta je to što moramo da uradimo da bismo izašli iz ove situacije – dodao je Lončar.

Ukazao je da je otvorena privremena bolnica Arena, ali je ograničena samo za pacijente koji nisu za poluintezivnu i intezivnu negu, kao i da privremene bolnice dobija i Kragujevac i Niš.

– Već u ponedeljak Institut za reumatologiju ćemo pretvoriti u kovid bolnicu. Pacijente koji su na bolničkom lečenju idu u Klinički centar na jednu ili dve klinike, a ceo kapacitet Instituta za reumatologiju ćemo pretvoriti u kovid bolnicu jer nemamo izbora – rekao je Lončar.

– Molio bih ljude da shvate u kakvom se položaju nalazi naš zdravstveni sistem koji želi svakome od njih da pomogne – istakao je ministar.

Ukazao je da na pregled treba da se ode kada se oseti neki od simptoma – povišena temperatura, kašljanje, bolovi u grudima u grlu.

Lončar je odgovorio i na pritužbame građana koji kažu da čekaju na pregled i da se tako produžava vreme od pojave prvih simptoma.

– Da li je moguće da ceo dan i celu noć se vi ponašate kao da korone nema i radite sve suprotno od onoga što mi preporučujemo – ne nosite masku, idete u masu, više je vas u zatvorenom prostoru, ne perete ruke, ne pridržavate se ničega i sve vreme tako radite i onda dođete i kažete da vam je gužva ambulanti. Ne razumem, šta očekujete? Da ćete vi tako da se ponašate, a ispada kriv zdravstveni sistem koji pada na noge da vam pomogne – poručio je Lončar.

IZVOR:BLIC

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*