Podaci ohrabruju, ali ne i odziv mladih na vakcinaciju

Od početka epidemije u Srbiji je koronavirus potvrđen kod 714.462 osobe, a od posledica zaraze preminulo je 6.945 ljudi. U bolnicama je 507 osoba, a na respiratorima 20 pacijenata.

Stabilizuje se situacija u Novom Pazaru

U novom Pazaru se lagano stabilizuje epidemijska situacija, manji je broj hospitalizovanih slučajeva.

Novopazarci sve više shvataju zančaj vakcinacije tako da je sve veći broj onih koji se prijavljuju za imunizaciju.

Šefadil Spahić, direktor Zavoda za javno zdravlje u Novom Pazaru rekao ej da je do sada prvu dozu primilo 18.181 osoba, do je drugu dozu primilo njih 14.172.

Prema njegovim rečima, ono što zabrinjava jeste mali broj mlađih od 14 do 18 godina koji su zainteresovani za vakcinaciju.

Prema poslednjem preseku, koronavirusom u Srbiji je zaraženo još 210 ljudi, a borbu sa kovidom izgubilo je sedam osoba.

Iako epidemiološki podaci ohrabruju, nadležni poručuju da bi trebalo više mladih da se vakciniše kako bi se što pre dostigao kolektivni imunitet.

Direktor Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji dr Marijan Ivanuša rekao je za RTS da očekuje da će novi talas epidemije doći, a koliko će biti težak zavisi od toga koliko će ljudi biti vakcinisano, koji će tip virusa da se pojavi i koliko ćemo ispratiti javne zdravstvene mere.

Slovenija je skinula Srbiju sa crvene liste. Osim Srbije, na crvenoj listi više nisu ni BiH, Nemačka, Češka, Slovačka i Crna Gora. Sada više karantin srpskim državljanima nije obavezan.

Za ulazak u Sloveniju i dalje je potreban pi-si-ar ili antigenski test (urađen u državi članici EU) ne stariji od 48 dana, dokaz o potpunoj imunizaciji vakcinom protiv koronavirusa ili dokaz o preboleloj infekciji koronavirusa.

izvor>RTS

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*