Podgorica: Odluka o granici prema Srbiji čeka zdravstveni ishod derbija

Foto: Screenshot

Zbog povećanja dnevnog broja obolelih od korona virusa, zemlje regiona počele su da primenjuju strože kontrole na graničnim prelazima, a Srbija je stavljena na listu epidemiološki nesigurnih.

Osim Slovenije i Crna Gora je pooštrila uslove za ulazak putnika iz Srbije.
Foto: Screenshot
Crnogorsko Nacionalno koordinaciono telo za zarazne bolesti jednoglasno je zaključilo da odluka o otvaranju granice prema Srbiji može biti doneta tek pošto bude poznat zdravstveni ishod nedavnog sportskog događaja u Beogradu, na kojem je dopušteno prisustvo desetina hiljada gledalaca i tako proizveden visoki epidemiološki rizik.
Kako je saopšteno iz NKT, na sednici je, pored ostalog, posebno analizirana epidemiološka situacija u Srbiji i konstatovano da nesmetan protok ljudi i robe predstavlja i stratešku politiku Crne Gore, prenele su „Vijesti“.
U Crnoj Gori su se u četvrtak pojavili novi slučajevi zaraze, a direktor Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) Jevto Eraković kazao je da sa sigurnošću može da tvrdi da su svi novoregistrovani uvezeni slučajevi.
Eraković kaže da nije neočekivano ponovno pojavljivanje virusa s obzirom na neodgovorno ponašanje građana, a očekuje da će narednih dana broj novozaraženih biti još veći. Jasno je, kazao je, da je odlazak građana Crne Gore u Beograd na fudbalski derbi doveo do situacije kakva je sada.
„Ako su informacije tačne, da je određeni broj naših građana boravio u Srbiji… Imam veliki broj nezvaničnih informacija koje to potvrđuju. Ovo govori koliko nam je potrebna lična odgovornost“, rekao je Eraković.
Stanovnici Kosova mogu u CG
Crnogorsko Nacionalno telo za zarazne bolesti (NKT) odlučilo je sinoć da od ponedeljka stanovnici Kosova mogu ući u Crnu Goru, pod uslovom da su testirani na kovid-19.
Države čiji stanovnici mogu ući u Crnu Goru sa negativnim rezultatom PCR testa su i Albanija, BiH, Turska, Izrael, Poljska, Rumunija, Italija i Ukrajina.
Prema saopštenju, lista zemalja je formulisana na osnovu aktivnih slučajeva i novih slučajeva korona virusa, kao i nekih drugih kriterijuma.
Autor: Tanjug

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*