Podgorica: Zakon u skupštini, sveštenici u protestnoj litiji

EPA PHOTO EPA/KOCA SULEJMANOVIC
PODGORICA –

Crnogorski parlament na današnjoj sednici raspravlja o Predlogu zakona o slobodi veroispovesti, a ispred zgrade Skupštine okupilo se nekoliko stotina sveštenika i monaštva Mitropolije crnogorsko-primorske i Eparhije budimljansko-nikšićke, koje se tom predlogu protive.

Prethodno će se o ustavnosti predloženog zakonskog akta izjasniti Zakonodavni odbor parlamenta.

Sveštenstvo je pred Skupštinu Crne Gore došlo iz Sabornog hrama Hristovog vaskrsenja da bi, kako su najavili, održali protestnu litiju.

EPA PHOTO EPA/KOCA SULEJMANOVIC

Mitropolit Amfilohije i vladika Joanikije pozvali su sinoć opozicione poslanike da bojkotuju raspravu i glasanje.

Iz Mitropolije crnogorsko-primorska najavljeno je da će proglas biti pročitan i danas ispred parlamenta.

Vladika dioklijski Metodije pročitao je danas poslanicu sa Svetovasilijevskog sabora u Nikšiću.

Potom se okupljenima obratio mitropolit Amfilohije i rekao da oni tu nisu došli zato što su protiv nekoga, već zbog toga što, kako je rekao, neko želi da ugrozi budućnost Crne Gore.

Iskazao je poštovanje poslanicima i Odboru, uz ponovljeni poziv da ne donesu ovakav zakon.

Mitropolit se posebno obratio poslanicima islamske veroispovesti i pozvao ih da, kako je rekao, budu uz pravoslavnu braću.

Opozicione poslanike i poslanike rimokatoličke i islamske veroispovesti je pozvao da ne učestvuju u raspravi o predlogu zakona o veroispovesti

„Ako Crna Gora zaista želi da se ugradi u Evropsku zajednicu, onda ne mogu to činiti bezakonjem i prihvatanjem bezakonja“, naglasio je mitropolit Amfilohije, koji je blagoslovio poslanike i skupštinski dom.

Ispred zgrade Skupštine je raspoređeni su pripadnici policije, a postavljena je zaštitna ograda.

Predstavnici vlade su saopštili da je predloženi zakon usklađen sa međunarodnim standardima i preporukama Venecijanske komisije i da ga neće povući, javio je portal RTCG.

Pažin: Namera vlade je da ispunjava svoje ustavne obaveze

U raspravi o ustavnosti predloga zakona o slobodi veroispovesti, na zakonodavnom odboru, potpredsednik vlade i ministar pravde Zoran Pažin izjavio je „da je namera vlade da ispunjava svoje ustavne obaveze i da zakonom, u građanskoj Crnoj Gori, garantuje jednaka prava za sve“.

„Predlaganjem zakona o slobodi veroispovesti, vlada ispunjava svoju ustavnu i programsku obavezu da obezbedi jednaka prava i slobode svih verskih zajednica i vernika u Crnoj Gori, ali i onih crnogorskih građana koji nisu vernici“, poručio je Pažin, preneo je portal RTCG.

Pažin je kazao da u Crnoj Gori, kao i svuda gde ima vladavine prava, vlasništvo nad imovinom se može utvrditi jedino dokazima o vlasništvu.

„Pravni subjektivitet se može steći samo registracijom kod državnog organa, a javna kulturna dobra se mogu koristiti samo u skladu sa zakonom,“ naglasio je.

Ocenio je „da bi bio neustavan svaki onaj zakon koji bi bilo kojoj verskoj zajednici omogućio da uživa prava koja niko drugi u Crnoj Gori nema“.

„Vlada nema druge namere do ispunjenja svoje ustavne obaveze da ovim zakonom, u građanskoj Crnoj Gori, garantuje svima jednaka prava i jednako važenje zakona za sve verske zajednice, za vernike svih veroispovesti, ali i za one građane koji nisu vernici,“ podvukao je potpredsednik Pažin.

Ocenio je „da će svako ko je pročitao predlog zakona videti da u njemu ne postoji nijedna odredba koja bilo koju versku zajednicu stavlja u podređen položaj, već sve odredbe zakona jednako važe za sve“.

„Takođe, ovaj predlog zakona ne propisuje ad hoc pravna pravila koja posebno važe za verske zajednice, već na ravnopravan način uvodi u naš pravni poredak sve verske zajednice. Tako se već utvrđena pravna pravila koja važe za druga pravna lica odnose na registraciju i evidenciju verskih zajednica koje žele da im država prizna svojstvo pravnog lica,“ naglasio je Pažin.

Poslanik opozicionog Demokratskog Fronta (DF) Milun Zogović zatražio je da se predlog zakona povuče iz procedure.

„Crnoj Gori jeste potreban zakon, ali zakon u atmosferi dijaloga i uvažavanja“, naveo je Zogović i dodao „da će 41 glas u Skupštini glasati drugačije od želje 100 hiljada ljudi u Crnoj Gori“.

„Caru carevo, Bogu božje“, ni to ne poštujete, a zapamtite ima neko iznad svih nas“, poručila je poslanica DF Marina Jocić, preneo je portal RTCG.

Poslanik Liberalne partije Andrija Popović izjavio je „da će podržati predlog zakona jer veruje da je u skladu sa zakonodavnim sistemom Crne Gore“.

Ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka izjavio je „da je reč o veoma liberalnom zakonskom tekstu, koji svima u Crnoj Gori, vernicima i onima koji to nisu, garantuje najviši stepen prava i sloboda“.

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*