Podrška Srbije Fondu solidarnosti RS

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je u Banjaluci da je Vlada Srbije novoosnovanom Fondu solidarnosti Republike Srpske za dijagnostiku i lečenje oboljenja, stanja i povreda dece u inostranstvu namenila 250.000 evra, pre svega jer dva naroda povezuje veliko prijateljstvo i solidarnost.

Brnabić je, na donatorskoj večeri „S ljubavlju hrabrim srcima“, kao dobar primer navela veliku humanitarnu akciju „Bitka za bebe“, koja se pre nekoliko godina prelila iz Srbije u Republiku Srpsku, kada je 33 inkubatora za prevremeno rođene bebe razmešteno od Banja Luke, preko Sarajeva i Brčkog, do Trebinja i Prijedora, prenosi RTV.

„Građani Srbije i Republike Srpske do sada su mnogo puta pokazali humanost i da razumeju probleme drugih i verujem da će Fond solidarnosti Republike Srpske za lečenje obolele dece u inostranstvu biti jednako uspešan kao Budžetski fond Republike Srbije za lečenje oboljenja koje se ne mogu uspešno lečiti u Srbiji“, rekla je Brnabić.

Kako je objasnila, od osnivanja Budžetskog fonda u Srbiji 2014. do danas je utrošeno skoro četiri miliona evra za lečenje i preglede 68 dece u inostranstvu, za 134 dijagnostike, kao i za dolazak stranih stručnjaka koji su na našim klinikama operisali 17 pacijenata.

„U toku je odlazak desetoro dece obolele od cerebralne paralize u zdravstvenu ustanovu u Istanbul, dok na Univerzitetskoj dečjoj klinici trenutno boravi ekspert iz Rusije koji će operisati troje dece“, podvukla je Brnabić.

Prema njenim rečima, lečenje SMS porukama i humanitarnim fondovima nisu rešenje, ali jesu deo rešenja.

„Sigurna sam da ova naša dva fonda mogu uspešno da sarađuju u budućnosti. Na nama ostaje da ukazujemo na potrebu obnove dobročinstava, da odajemo priznanja onima koji nastoje, na najbolje moguće načine, da pomognu onima kojima je pomoć potrebna. Svakoga dana moramo da činimo sve da spašavamo svaki život koji je ugrožen bolešću“, istakla je predsednica Vlade Srbije.

Ona je svoje obraćanje posvetila Dijani Budisavljević, Austrijanki udatoj za Srbina u Zagrebu koja je u svojoj humanitarnoj akciji spasila između 8.000 i 12.000 srpske dece, većinom sa Kozare, Like, Korduna.

„O njenom podvigu se malo zna. Takvim hrabrim ljudima moramo odati zasluženo priznanje, a njihova dela moraju da budu lekcije iz kojih se svi učimo o plemenitosti i dobročinstvu“, zaključila je Brnabić.

Kako prenosi RTV, na donatorskoj večeri, koje se održava od 2010. godine, pod pokroviteljstvom predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, učestvovali su i ministar zdravlja Zlatibor Lončar i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.

Oni su, zajedno sa predsednikom i premijerkom Republike Srpske, Miloradom Dodikom i Željkom Cvijanović i ministrima iz Vlade Republike Srpske, razgovarali sa građanima koji su svoj doprinos akciji dali pozivanjem humanitarnog telefonskog broja.

Prikupljena sredstva namenjena su za Fond solidarnosti za dijagnostiku i lečenje oboljenja, stanja i povreda dece u inostranstvu, a čija je svrha da omogući lečenje oboleloj deci koja su državljani Republike Srpske i Bosne i Hercegovine i koja za to nemaju uslove u zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj.

Uoči donatorske večeri, Brnabić se sastala sa premijerkom Republike Srpske Željkom Cvijanović, a u razgovoru je zaključeno da su politički i ekonomski odnosi između Beograda i Banjaluke na visokom nivou i da će se, u skladu sa Sporazumom o specijalnim i paralelnim vezama Republike Srbije i Republike Srpske, dalje razvijati. saopštila je Kancelarija za saradnju s medijima Vlade Srbije.

Brnabić je ponovila da Srbija poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, ali uz uvažavanje interesa Republike Srpske i jasno poštovanje odredbi Dejtonskog sporazuma.

„To je osnovni uslov stabilnosti Bosne i Hercegovine, kao i stabilnosti šireg regiona, jer bez te stabilnosti niko od nas neće moći da napreduje ka modernom i razvijenom društvu“, rekla je Brnabić.

Predsednica Vlade Srbije dodala je i da je za stabilnost u regionu ključno jačanje ekonomskih veza i poboljšanje kvaliteta života svih građana“, zaključuje se u saopštenju.

Foto: Vlada Srbije

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*