Podrška Velike Britanije regionalnoj stabilnosti i evrointegracijama Srbije

Predsednica Vlade Republike Srbije Ane Brnabić razgovarala je danas sa političkim direktorom Ministarstva spoljnih poslova Ujedinjenog Kraljevstva Ričardom Murom o bilateralnim odnosima dveju zemalja, situaciji u regionu, kao i o napretku Srbije u procesu evrointegracija.

Posebna pažnja posvećena je predstojećem Samitu o Zapadnom Balkanu u okviru „Berlinskog procesa“, koji se održava 10. jula u Londonu.

Istaknuto je da će jedna od značajnih tema ovog samita biti pomoć u digitalnom povezivanju, ali da u fokusu i dalje ostaju teme vezane za regionalnu saradnju, bezbednost, kao i regionalne ekonomske i infrastrukturne projekte.

Brnabić je izrazila zahvalnost Velikoj Britaniji na podršci u očuvanju stabilnosti regiona i integraciji Srbije u Evropsku uniju, i dodala da ove teme i dalje ostaju najvažniji strateški cilj države.

Ona je istakla je da je „Berlinski proces“ veoma pozitivna inicijativa, koja gleda ka budućnosti i koja doprinosi ne samo ekonomskom i infrastrukturnom približavanju regiona, već istinskoj dobrobiti svih na Zapadnom Balkanu.

Predsednica Vlade je još jednom izrazila zahvalnost na zalaganju Londona da se ova inicijativa nastavi.

Mur je istakao da će Velika Britanija, uprkos Bregzitu, ostati posvećena pomoći i podršci regionu Zapadnog Balkana, naglasivši da je integracija čitavog Zapadnog Balkana u Uniju ključna za njegovu stabilnost i prosperitet.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*