Podržan ulazak Hrvatske u šengensku zonu

Evropski parlament je u tematskoj raspravi na plenarnoj sednici u Strasbourgu podržao ulazak Hrvatske u šengensku zonu. Ulazak bi se, po očekivanjima hrvatskih evroparlamentaraca, mogao dogoditi 2019. godine.


Na sednici je od strane pojedinih zastupnika spomenuto da „ne bi smelo biti zemalja prvog i drugog reda kada se govori o Schengenu“, zatim da će Hrvatska, s Bugarskom i Rumunijom, imati važnu ulogu u zaštiti EU granica, kao i da „u EU-u ne može biti država drugog razreda i da nije pošteno isključiti te tri države iz zone bez granica“.

„Ovo je prvi put da se u ovoj instituciji, Europskom parlamentu, kao prioritetna tema zasedanja pojavilo nešto što je naš nacionalni strateški interes. Događaji 2015. su pokazali koliko je važno biti s prave strane šengenske granice“, istaknuo je Tonino Picula čija je grupa i inicirala raspravu. Od Hrvatske očekuje da do kraja sledeće godine ispuni sve kriterije za pristupanje.

Picula je u razgovoru s hrvatskim novinarima napomenuo da je u raspravi Hrvatska gotovo unapred dobila podršku za članstvo. „To implicira možda da neće biti političkih blokada hrvatskog ulaska u šengenski prostor“, istaknuo je.

U raspravi su osim Tonina Picule učestvovali i hrvatski zastupnici Ruža Tomašić, Jozo Radoš i Željana Zovko.

Neki zastupnici smatraju da bi Schengen trebalo reformirati, a ne širiti, jer nije uspeo odgovoriti izazovima većeg migrantskog vala i terorističkim pretnjama.

Ulazak u šengensku zonu politička je odluka za koju je potrebna jednoglasna odluka Europskog veća. Veće je poručilo da je proces evaluacije Hrvatske još uvek u toku i da se rešavaju određeni nedostaci, no da je ostalo vrlo malo pitanja o kojima očekuju predlog Evropske komisije u bliskoj budućnosti.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*