Poginuo iranski predsednik, Izrael tvrdi da nije umešan – reagovali Putin i Si

PRINTSCREEN

Iranski predsednik Ebrahim Raisi i ministar spoljnih poslova poginuli su u padu helikoptera, objavili su u ponedeljak državni mediji i potpredsednik zemlje. Iranska novinska agencija Tasnim izveštava da će sahrana Raisija biti održana sutra u Tabrizu – gradu u koji je Raisi u nedelju i putovao.

Helikopter u kojem je bilo devet ljudi naišao je na probleme u velikoj magli dok se vraćao sa putovanja na iransko-azerbejdžansku granicu, saopštili su iranski zvaničnici.

Posle nesreće organizovane su višesatne operacije traganja i spasavanja uz pomoć Evropske unije i Turske, između ostalih, ali su ekipe hitne pomoći bile ometene maglom i niskom temperaturom. Tela stradalih u ponedeljak su izvučena sa mesta nesreće – u planinskom i nepristupačnom terenu zemlje.

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei izdao je zvanično saopštenje u kojem je najavio petodnevnu javnu žalost za predsednikom Raisijem. Izrael preko jednog od zvaničnika saopštio da nije umešan u nesreću. Imenovani privremeni predsednik i v.d. šefa diplomatije.

Analiza CNN: Raisijeva smrt dolazi u teškom trenutku za Bliski istok i sam Iran

Smrt iranskog predsednika Ebrahima Raisija i ministra spoljnih poslova u padu helikoptera na udaljenoj planini dolazi u posebno teškom trenutku na Bliskom istoku – i za sam Iran, navodi u analizi CNN.

Izraelski rat protiv Hamasa i humanitarna katastrofa koja je usledila u Gazi u poslednjih sedam meseci „zagrejali“ su globalno javno mnjenje i povećali tenzije širom Bliskog istoka.

V.d. predsednika Irana održao „vanredni sastanak“ sa zakonodavnim i pravosudnim vlastima

Vršilac dužnosti iranskog predsednika Mohamed Mokber održao je u ponedeljak „vanredni sastanak“ sa šefovima zakonodavne i sudske vlasti posle objave smrti predsednika Ebrahima Raisija, prenose iranski državni mediji.

Mokhber je razgovarao sa predsednikom iranskog parlamenta Mohamedom Bagerom Galibafom i Hudžatom al-Islamom Golamom-Hoseinom Mohseni-Ejeijem, šefom iranskog pravosuđa, prenosi iranska poluzvanična agencija Tasnim.

Njih trojica su izrazili saučešće i potvrdili da će tri grane vlasti nastaviti svoje dužnosti prema naciji „bez ikakvog prekida“, preneo je Tasnim.

I Si Đinping žali za Raisijem

FoNet/Zoran Mrđa

Kineski predsednik Si Đingping opisao je Raisija kao „dobrog prijatelja“ kineskom narodu, dodajući da je njegova „tragična smrt“ „veliki gubitak za iranski narod“, prenosi Rojters.

Kina je najveći trgovinski partner Irana i glavni kupac njegove sankcionisane nafte.

Putin: Raisi bio „pravi prijatelj Rusije“

Ruski predsednik Vladimir Putin opisao je iranskog predsednika Ebrahima Raisija kao „izvanrednog političara“ i rekao da je njegova smrt „nenadoknadiv gubitak“, navodi se u saopštenju Kremlja, koje prenosi CNN.

Imenovan i v.d. šefa diplomatije

Iranska vlada imenovala je zamenika ministra spoljnih poslova Alija Bagerija Kanija za vršioca dužnosti ministra spoljnih poslova, nakon smrti Hoseina Amira Abdolahijana, javila je novinska agencija Rojters.

Sledi sastanak tri grane iranske vlasti – izvršne, zakonodavne i sudske.

Ajatolah saopštio – Mokhber preuzima dužnost

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei u poruci koju su prenele iranske državne novinske agencije izrazio je saučešće zbog smrti i potvrdio da prvi potpredsednik Irana Mohamad Mokhber sada upravlja izvršnom vlasti.

Objavljeno kada će biti sahrana Raisija, vrhovni vođa najavio petodnevnu žalost

Iranska novinska agencija Tasnim izveštava da će sahrana predsednika Ebrahima Raisija biti održana sutra u Tabrizu – gradu u koji je u nedelju i putovao.

Agencija navodi da će biti održane i sahrane i ostalih osam osoba koje su poginule u nesreći, pozivajući se na zvaničnike u iranskoj provinciji Istočni Azerbejdžan.

Tela će prethodno biti odvezena u odeljenje forenzike u Tabrizu.

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei takođe je izdao zvanično saopštenje u kojem je najavio petodnevnu javnu žalost za predsednikom Raisijem.

Iz Izraela poručuju da ta zemlja nije umešana u pogibiju Raisija

Izrael je objavio da nije umešan u smrt iranskog predsednika Ebrahima Raisija u helikopterskoj nesreći u kojoj je u ponedeljak poginulo nekoliko članova njegove pratnje, dok je niz zemalja uputio izraze saučešća.

Izrael nije umešan u smrt iranskog predsednika Ebrahima Raisija u helikopterskoj nesreći u kojoj je takođe poginulo nekoliko članova njegove pratnje, rekao je u utorak izraelski zvaničnik agenciji Rojters.

„To nismo bili mi“, rekao je zvaničnik koji je želio da ostane anoniman.

Izraze saučešća uputilo je niz zemalja.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel izrazio je „iskreno saučešće“ EU-a nakon smrti iranskog predsednika i ministra spoljnih poslova u helikopterskoj nesreći.

“EU izražava iskreno saučešće zbog smrti predsednika Raisija i ministra spoljnih poslova Abdolahiana, kao i ostalih članova njihove delegacije i posade u helikopterskoj nesreći”, istakao je Mišel na društvenoj mreži Iks.

Ruski predsednik Vladimir Putin poručio je da je doprinos Raisija rusko-iranskim odnosima neprocenjiv, a ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov odao je priznanje Raisiju kao istinskom patrioti i pouzdanom prijatelju Rusije.

„U Rusiji su predsednik Irana Raisi i ministar spoljnih poslova Abdolahian bili poznati kao pravi, pouzdani prijatelji naše zemlje“, rekao je Lavrov.

Turski predsednik Tajip Erdogan rekao je da je Raisi bio „vredan kolega i brat“.

„Kao kolega koji je lično svedočio njegovim naporima za mir iranskog naroda i našeg regiona tokom njegovog vremena na vlasti, sećam se gospodina Raisija s poštovanjem i zahvalnošću“, napisao je Erdogan na platformi Iks dodajući da Turska stoji uz Iran u ovo teško vreme.

I kineski predsednik Si Đinping izrazio je saučešće povodom Raisijeve smrti, objavilo je kinesko ministarstvo spoljnih poslova.

Indijski premijer Narendra Modi na platformi Iks napisao je da će se Raisijev doprinos jačanju bilateralnih odnosa Indije i Irana uvek pamtiti.

Pokret Hamas izrazio je „najdublje saučešće i solidarnost“ iranskom vrhovnom vođi Aliju Hameneiju, iranskoj vladi i iranskom narodu zbog „ogromnog gubitka“.

Pohvalio je preminule iranske lidere „za podršku palestinskoj stvari i otporu Izraelu“, te izrazio uverenje da će iranske „duboko ukorenjene institucije“ omogućiti prevladavanje „posledica ovog velikog gubitka“.

Pakistan i Liban proglasili su dane žalosti.

 

 

IZVOR:N1

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*