Pogorelić gostuje u Novom Sadu

U tekućoj sezoni vrhunski umetnik nastupiće u Evropi i Severnoj Americi, sa programima posvećenim delima Šopena

Ivo Pogorelić (Foto: Antony Alland)

Niko neće ostati ravnodušan, jer tako uvek biva kada svira vrhunski pijanista Ivo Pogorelić. Posle četiri decenije slavni muzičar nastupiće uz pratnju Vojvođanskog simfonijskog orkestra, pod upravom Srboljuba Dinića, večeras od 20 časova, na sceni Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu. Biće to prilika da publika sluša u Pogorelićevom izvođenju Koncert za klavir i orkestar br. 2 Frederika Šopena, a potom će orkestar posebno svirati Uvertiru za operu „Čarobni strelac” Vebera i Simfoniju br. 4 Mendelsona.

Pogorelić je u Beogradu gostovao u decembru 2017. na dva koncerta i to sa Simfonijskim orkestrom RTS-a, uz maestra Bojana Suđića, a potom samostalno, na resitalu u ciklusu „Kolarac ‒ tvoj svet muzike”, i to gotovo posle tri decenije. U prestonici je i tada između ostalog izveo Šopenov Koncert za klavir i orkestar br. 2 i to na „Stenvej” klaviru vrednom 19 miliona dinara, koji je upravo on i odabrao za Kolarčevu zadužbinu, a tadašnja urednica Muzičkog programa u Centru za muziku ove zadužbine Mirjana Mima Lazarević je Pogorelićev angažman ovako opisala:

– Trebalo nam je tri godine da prikupimo novac za nabavku novog klavira, pa su se letos (2017) konačno stekli uslovi da to i realizujemo. Zamolila sam Ivu da odabere novi instrument, a on je pristao bez ikakvih uslova. Otišao je u Hamburg i u toku dva dana pažljivo pregledao ono što mu je ponuđeno. Odabrao je klavir marke „Stenvej”, a instrument je u našu zemlju stigao pre nekoliko dana.

Tako su ova dva beogradska koncerta Ive Pogorelića protekla i u znaku promocije novog Kolarčevog „Stenvej” klavira. Posle toga u našoj prestonici smo mogli da čujemo slavnog pijanistu i u novembru 2018. takođe u ciklusu „Kolarac ‒ tvoj svet muzike”.

Ivo Pogorelić je rođen u Beogradu, a prve muzičke korake je načinio u našim muzičkim školama „Dr Vojislav Vučković” i „Mokranjac”. Školovanje je nastavio u Moskvi, na Konzervatorijumu „Čajkovski”. Njegova međunarodna afirmacija počela je posle neulaska u finale prestižnog Međunarodnog takmičenja „Frederik Šopen”, u Varšavi 1980. godine, zbog čega je poznata pijanistkinja Marta Argerič, u znak protesta, napustila žiri, proglašavajući ga genijem. Tako je Pogorelić postao moralni pobednik kome su se odjednom otvorili svi putevi. Zahvaljujući svom inovativnom tumačenju muzičkih dela i zadivljujućoj izvođačkoj tehnici, on već naredne, 1981. godine počinje intezivnu seriju koncerata u najprestižnijim koncertnim salama u Evropi, Severnoj Americi, Australiji i Japanu.

Nastupao je sa svim značajnim orkestrima današnjice poput Bečke i Berlinske filharmonije, Londonskog, Bostonskog i Čikaškog simfonijskog orkestra, Njujorške filharmonije i mnogih drugih. Posle višedecenijske karijere Ivo Pogorelić nije isti kao nekada, niko od nas to nije, ali je podjednako dobar na drugačiji način i istim intenzitetom oduševljava publiku širom sveta. Njegova koncertna aktivnost u tekućoj sezoni uključuje nastupe u Evropi i Severnoj Americi i programe u potpunosti posvećene delima Frederika Šopena.

Dok publika ulazi u dvoranu, pred početak koncerta, Ivo Pogorelić ima naviku da svira tiho, kratke fraze, da bi se povezao sa klavirom, ugrejao prste i instrument sa kojim treba da diše na sceni. Tako će sigurno biti i ovoga puta u Novom Sadu.

 

 

 

IZVOR:POLITIKA

 

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*