Pokrajina dodelila nove podsticaje u oblasti navodnjavanja

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo mr Vuk Radojević uručio je 135 ugovora poljoprivrednicima, koji su ostvarili pravo na bespovratna sredstva na osnovu konkursa za sufinansiranje nabavke opreme i sistema za navodnjavanje, i opreme za poboljšanje vodnog, vazdušnog i toplotnog režima biljaka na teritoriji AP Vojvodine u 2018. godini.

„Raduje činjenica da se značajan broj poljoprivrednika opredelio upravo za intenzivnu poljoprivrednu proizvodnju, jer se navodnjavanjem mogu obezbediti stabilniji i sigurniji prinosi“ – naglasio je ovom prilikom Radojević.
On je izneo da ukupna vrednost ovih investicija iznosi 130,8 miliona dinara, od čega je Pokrajina obezbedila bespovratna sredstva u visini oko 73 miliona dinara ili 55,6 odsto.Na ovaj način biće obezbeđeno navodnjavanje novih blizu 500 hektara obradivih površina.

Radojević je naglasio da je, i ovoga puta, najveći broj korisnika podsticajnih sredstava sa područja opština Ruma, jer su se oni već tradicionalno opredelili za intenzivnu proizvodnju, uglavnom za povrtarsku ili voćarsku.

Od ukupnog broja ugovora, 108 potpisanih je sa korisnicima iz kategorije koja može da ostvari subvenciju i do 70 odsto u odnosu na investiciju. Reč je o poljoprivrednicima mlađim od 40 godina, ženama koje su nosioci poljoprivrednih gazdinstava ili onima koji se bave poljoprivredom u nerazvijenim područjima.

Današnje potpisivanje ugovora u oblasti navodnjavanja je drugo po redu od početka godine i, kako je resorni sekretar podsetio, do sada je potpisano ukupno 186 ugovora. Ukupna vrednost investicija u navodnjavanje po ovoj konkursnoj liniji već je dostigla oko 317 miliona dinara, u čemu je učešće Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu blizu 160 miliona dinara. Na ovaj način u našoj pokrajini obezbeđeno je navodnjavanje na novih blizu 1.200 hektara obradivih površina. Od ukupnog broja ugovora, njih 144 je iz kategorija koje su posebno prepoznate, i mogu da ostvare subvencije i do 70 odsto.

Radojević je naveo da je ova mera dala rezultat i da je uspešna, jer korisnici je prepoznaju i u velikoj meri konkurišu za ponuđena sredstva. On je ovom prilikom naglasio da će, kada je reč o sredstvima koja se izdvajaju ukupno za podsticaje u oblasti navodanjavanja, trend rasta biti zadržan.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*