Pokrajinska kasa 18 milijardi teža nego 2016.

Foto: Dnevnik.rs

Pred poslanicima Skupštine Vojvodine na današnjoj sednici koja će biti održana u „Master centru” Novosadskog sajma nalazi se devetomesečni izveštaj o izvršenju pokrajinskog budžeta za ovu godinu.

Foto: Dnevnik.rs

Radi se o jednom od poslednjih izveštaja o stanju pokrajinske kase koji pri kraju četvorogodišnjeg mandata Pokrajinska vlada podnosi Skupštini Vojvodine.

Predsednik Odbora Skupštine Vojvodine za budžet i finansije Jovan Lazarov kaže za „Dnevnik” da je poslanička grupa „Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje” izuzetno zadovoljna izveštajem jer na kraju ovog devetomesečnog perioda pokazuje da obim budžeta posle rebalansa iznosi nepunih 75 milijardi dinara, što je 18 milijardi više u odnosu na osnovni budžet za 2016. godine. Lazarov se posebno osvrnuo na ustupljene prihode koje Republika Srbija ustupa Vojvodini od poreza na zarade i dobiti preduzeća. To su značajni podaci jer ukazuju na privredna kretanja i stanje zaposlenosti u Vojvodini.

– Ustupljeni prihodi su u 2015. godini iznosili 10,5 milijardi dinara, 2016. godine 11,2 milijardi, 2017. godine 14, 2018. godine 16 milijardi, a ove godine 17,1 milijardi dinara – ističe Lazarov.

Jovan Lazarov navodi da je ova pokrajinska vlada zatekla javni dug veći od devet milijardi dinaraa da je sad smanjen na 6,7 milijardi

Devetomesečni izveštaj takođe posmatra i stanje javnog duga Vojvodine. Lazarov navodi da je ova pokrajinska vlada zatekla javni dug veći od devet milijardi dinara, a da je sad smanjen na 6,7 milijardi, i pored novih ulaganja u svim lokalnim samoupravama u Vojvodini.

– Ako posmatramo Upravu za kapitalna ulaganja, u periodu od 2016. do 2018. godine za kapitalna ulaganja planirano je 20 milijardi dinara, i to u 2016. godini 4,4 milijarde, u 2017. godini 6,8 milijardi, a 2018. godine devet milijardi– naglasio je Lazarov.

Kako je naveo, ogromna svota uložena je u zdravstvo i poljoprivredu u Vojvodini. U protekle tri godine, primera radi, kroz agrarni budžet uloženo je u poljoprivredu 22,7 milijarde dinara.


Nezaposlenost ispod deset posto

– Veliki rast od 70 odsto u ovoj godini u odnosu na 2015. godinu pokazuje da su privredna kretanja u Vojvodini izuzetno dobra, i da je stanje nezaposlenosti palo ispod deset odsto. Podsećam na to da je pre nekoliko godina stopa nezaposlenosti išla čak do 27 odsto- napominje predsednik Odbora Skupštine Vojvodine za budžet i finansije Jovan Lazarov.


– Veoma je važno istaći da su ova pokrajinska vlada i Sekretarijat za poljopriivredu posebnu pažnju posvetili ruralnom razvoju i ostanku mladih na selu. Učeđće mladih u programima Sekretarijata za poljoprivredu je 2016. bilo ispod 20 odsto, godinu kasnije 36 odsto, 2018. 50,4 odsto, a ove godine učešće mladih na konkursima Sekretarijata je veće od 60 odsto – navodi Lazarov.

Osim izveštaja o izvršenju budžeta za period januar–septembar, pred poslanicima su i izveštaji o prošlogodišnjem poslovanju javnih preduzeća „Vode Vojvodine“ i „Vojvodinašume“, kao i izveštaj o poslovanju Garancijskog fonda Vojvodine.

IZVOR:DNEVNIK

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*