Pokrenut pilot projekat u cilju bolje pripreme za otpust štićenika VP Doma u Kruševcu

U Vaspitno-popravnom domu u Kruševcu danas je počelo sprovođenje novog programa pripreme za otpust i podrške nakon otpusta štićenika iz ove ustanove u sklopu projekta Uprave za izvršenje krivičnih sankcija i Evropske unije, vrednog 1,4 miliona evra.

„Svi napori koje ulažemo tokom tretmana maloletnika prolaze najvažniji ispit upravo u trenutku njihovog otpusta kada treba da se na delu pokaže da li se promena dogodila i da li su izabrali ispravan put“, istakao je direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Dejan Carević.

 

On je naglasio da je iz tog razloga potrebno zajedničko delovanje zaposlenih koji se brinu o njima u VP Domu do svih aktera u široj lokalnoj zajednici, što uključuje angažovanje državnih i nevladinih organizacija.

 

„Tokom projekta, koji je pokrenut u septembru 2019, izrađeni su i programi pripreme za otpust osuđenih lica za koje je već sproveden pilot projekat u KPZ Požarevac (Zabela)“, ukazao je Carević.

 

On je naveo i da su eksperti EU sproveli višemesečnu obuku zaposlenih u Službi za tretman i povereničkim kancelarijama koji će dalje obučavati svoje kolege u celom sistemu izvršenja.

 

„Novi programi i obuka zaposlenih će još više uskladiti našu praksu sa najboljom praksom EU“, zaključio je Carević.

 

Predstavnica Delegacije EU u Srbiji Leoneta Pajer rekla je da EU podržava ovaj program pripreme za otpust štićenika dok su u Domu i nakon izlaska jer, kako je istakla, njihova reintegracija predstavlja ogroman izazov.

 

                                                                                                                                                                                  

 

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*