Politika: „Nordeus“ neće platiti porez na kapitalnu dobit

Primeri uspešnih kompanija, kao što je to slučaj sa softverskim „Nordeusom“, pokazuju da su njihovi vlasnici, iako one posluju u Srbiji, mahom registrovani u drugim zemljama.
Politika: "Nordeus" neće platiti porez na kapitalnu dobit

Foto: Pixabay
Kako piše Politika, najčešće u onim gde su porezi na kapitalnu dobit niži ili ih uopšte nema, popularno rečeno u poreskim rajevima.
Tako je i ova firma, kreator video-igara, koja je ovih dana prodata američkoj kompaniji iz iste branše za 378 miliona evra, s 90 odsto udela registrovana u Irskoj u kojoj nema ove vrste poreza što znači da ga na ovu transakciju uopšte neće platiti. U toj zemlji kompanije imaju pravo oslobađanja od nameta na domaći i strani prihod.
Poreski stručnjaci objašnjavaju da se namet na kapitalnu dobit po pravilu plaća tamo gde je vlasnik registrovan, ali mnoge zemlje kao Irska, Holandija ili Kipar gde su prijavljene mnoge firme koje posluju u Srbiji, taj porez ne naplaćuju.
Ovo je praksa mada ugovorom o kupoprodaji može biti i drugačije uređeno. Porez se inače plaća na razliku između sticanja i prodaje, a u bilansu stoji za plaćanje naredne godine.
U ovome nema ničega neobičnog, jer zakon to dozvoljava.
Inače, Srbija sa Irskom ima ugovor o izbegavanju dvostrukog oporezivanja.
Ovo potvrđuju i stručnjaci. Ekonomista Milan Kovačević kaže za Politiku da je navedeno pravilo, ali da ugovorom može biti i drugačije regulisano.
Sve zavisi od toga gde se transakcija obavlja. Kod nas namet na kapitalnu dobit pravnih lica iznosi 15 odsto, kao i kod fizičkih lica s tim što ovi drugi ‘sami’ plaćaju, a kod preduzeća ne plaćaju vlasnici, već pravno lice čime mu se umanjuje dobit„, objašnjava.
To što su se naši stručnjaci za softver odlučili da baš u Irskoj registruju biznis nije nimalo čudno jer je jedna od najboljih zemalja za poslovanje. Časopis „Forbs“ 2013. godine izabrao je Irsku za najbolju zemlju za poslovanje širom sveta. Korporacije u Irskoj uživaju mnoge pogodnosti pa je zato registrovano mnogo ofšor kompanija. Imaju nisku stopu poreza na dobit od 12,5 odsto, podsticaje za istraživanje i razvoj u vidu povratnog poreskog kredita od 25 odsto. Firme imaju pravo oslobađanja od nameta na domaći i strani prihod, a to je upravo aktuelna prodaja, što znači da „Nordeus“ tamo neće platiti porez na kapitalnu dobit.
„Nordeus“ je prodat američkoj kompaniji „Tejk tu interaktiv softver“ a u cenu je uračunata gotovina od 225 miliona dolara i 90 miliona dolara u akcijama. Osnivački tim „Nordeusa“ nastaviće da vodi kompaniju.
Ova firma se bavi razvojem igara za društvene mreže i mobilne telefone, sa glavnim predstavništvom u Beogradu i kancelarijama u Londonu, Dablinu, San Francisku i Skoplju.
Prema pisanju medija, „Nordeus“ je stekao bogatstvo zahvaljujući megapopularnoj igrici na Fejsbuku. „Top Eleven Football Manager“ je prva igra Nordeusa. Reč je o onlajn fudbalskom menadžeru koji je prvobitno izašao za Fejsbuk, a potom i za mobilne uređaje. Igra je pokazala stabilni porast u broju zainteresovanih otkad je izdata u maju 2010. Trenutno ima 12 miliona igrača mesečno, od kojih pet miliona igraju dnevno.
IZVOR:POLITIKA, 021.RS

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*