Poljska podiže zid prema Belorusiji od 402 miliona dolara

Poljski poslanici odobrili su brzu izgradnju zida vrednog 402 miliona dolara na granici sa Belorusijom, u nastojanju da zaustave sve veći priliv migranata.

Za realizaciju ovog plana na predlog vlade, koji podrazumeva izgradnju zida sa senzorima pokreta, nakon jučerašnje potvrde u parlamentu, potrebno još samo odobrenje predsednika Andžeja Dude, prenosi AP.

Poljska podiže zid prema Belorusiji od 402 miliona dolara

Poljska podiže zid prema Belorusiji od 402 miliona dolara

Poljska i druge zemlje EU optužuju beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka da ohrabruje i pomaže migrante sa Bliskog istoka i Afrike da traže ulazak u EU preko njihovih granica sa Belorusijom.

Oni navode da vlada u Minsku nastoji da destabilizuje celu Uniju kao odmazdu za sankcije Zapada.

Neki migranti, uglavnom iz Iraka i Sirije, umrli su od iscrpljenosti u blizini granice između Poljske i Belorusije, koja prolazi preko 400 kilometara kroz šume, močvarno područje i duž reke Bug.

Poljska je podigla ogradu sa bodljikavom žicom prema Belorusiji i poslala tamo hiljade vojnika i policajaca, ali mere nisu uspele da zaustave priliv migranata, iako graničari imaju, prema novom poljskom zakonu, ovlašćenja da vraćaju migrante odmah nazad preko granice.

 

 

IZVOR:RTS

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*