Položeni venci povodom Dana ulaska srpske vojske u Novi Sad

Povodom Dana ulaska srpske vojske u Novi Sad u Prvom svetskom ratu danas, 9. novembra položeni su venci na Spomen krst palim borcima u porti Uspenske crkve.

Vence su položili gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i predsednik Skupštine grada Zdravko Jelušić, zajedno sa delegacijom Saveza udruženja ratnika oslobodilačkih ratova Srbije od 1912. do 1920. godine i potomaka, kao i delegacijom Vojske Srbije. Pomen stradalima održalo je sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve.

Čestitam građanima Novog Sada 99 godina od oslobođenja grada u Prvom svetskom ratu, odnosno od ulaska srpske pobedničke vojske koju je predvodio major Bugarski. Nakon ispunjenja viševekovnog sna naših predaka, ovo je jedan od najsvetlijih datuma u bogatoj tradiciji Novog Sada, grada heroja, grada stradalnika. Ovogodišnje obeležavanje 9. novembra je praktično uvod i priprema za veliki jubilej koji je pred nama, odnosno za obeležavanje stogodišnjice oslobođenja Novog Sada, ali i prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji. Taj jubilej moramo na dostojanstven način obeležiti, pa će 9. i 25. novembar sledeće godine biti centralni datumi i na državnom nivou. Očekujem da će se u njihovo obeležavanje, osim Grada i Pokrajine, uključiti i Republika odnosno Predsednik Republike Srbije. Nakon burnih dešavanja devedesetih godina na prostoru bivše Jugoslavije, Vojvodina je jedina ostala tamo gde je i bila nakon Prvog svetskog rata. Moramo iskazati veliko poštovanje prema našim precima, prema svim ljudima koji su nam doneli slobodu, koju su platili najvećom vrednošću, svojim životima„, istakao je Vučević.

 

Izvor: 021.rs

 

 

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*