Pomoć Švajcarske za povećanje energetske efikasnosti

U podizanje energetske efikasnosti 23 objekta u Vrbasu, Paraćinu, Užicu i Kruševcu biće uloženo oko 8,5 miliona evra, a iz Ministarstva rudarstva i energetike očekuju da će taj projekat, koji se sprovodi sa Vladom Švajcarske, pokazati put i drugim opštinama u Srbiji kako može da se uštedi oko 40 odsto energije.

Projekat koji finansira Vlada Švajcarske Konfederacije, a zajednički realizuju Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije i Državni sekretarijat za ekonomske poslove Švajcarske Konfederacije (SECO), ima za cilj poboljšanje energetskih i klimatskih performansi na lokalnom nivou.

Dodelom nepovratnih sredstava za rekonstrukciju odabranih javnih zgrada, kako je planirano, povećaće se energetska efikasnost u javnim objektima jedinica lokalne samouprave, i doprineti jačanju sistema energetskog menadžmenta u opštinama, kroz međunarodno priznatu Evropsku nagradu za energiju i njene metode.

Takođe, taj projekat treba da doprinese povećanju institucionalnih i stručnih kapaciteta relevantnih nosilaca interesa na nacionalnom i lokalnom nivou.

U okviru švajcarske Strategije saradnje u Srbiji na polju održive energetike i gradova otpornih na klimatske promene, Švajcarska Konfederacija Projektom energetske efikasnosti i upravljanja energijom u opštinama (PEEUEO) u Srbiji, pruža podršku Ministarstvu rudarstva i energetike i 4 lokalne samouprave – Paraćinu, Kruševcu, Užicu i Vrbasu.

Državni sekretar Ministarstva rudarstva i energetike Vlade Srbije Stevica Deđanski je istakao da energetska bezbednost, održivi razvoj i borba protiv klimatskih promena, ne mogu da se zamisle bez kvalitetne praktične politike za unapređenje energetske efikasnosti.

Pored doprinosa smanjenju negativnog uticaja energetskog sektora na životnu sredinu i klimatske promene, unapređena energetska efikasnost takođe smanjuje zavisnost od uvoza i podiže konkurentnost privrede, životni standard i kvalitet života građana. Primena mera energetske efikasnosti podstiče privredne aktivnosti u zemlji, pa tako i regionlani razvoj, rekao je Deđanski.

On je naglasio da opštine u Srbiji igraju veoma važnu ulogu u realizaciji politke energetske efikasnosti, i dodao da su one istovremeno proizvođači energije i vode, potrošači i snabdevači, planeri i uzori i sledstveno tome, u opštinama se objedinjuju sve aktivnosti Projekta.

Banjac je naglasio značaj i visoke ambicije ovog projekta koji finansira Vlada Švajcarske Konfederacije, a koji zajednički realizuju Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije i Državni sekretarijat za ekonomske poslove Švajcarske Konfederacije (SECO).

Predstavnici četiri opštine ukazali su na individualni angažman u oblasti energetske efikasnosti uz podršku PEEUEO-a, kao i na planirane aktivnosti za vreme trajanja projekta.

Uz budžet od 8,4 miliona evra, 23 škole, vrtića i drugih javnih zgrada biće renovirano u skladu sa visokim standardima energetske efikasnosti.

Na taj način će se ostvariti uštede troškova za energiju, smanjiti troškovi održavanja na dugi rok i doprineti zdravom okruženju za korisnike zgrada, a posebno nekoliko hiljada učenika, nastavnika i građana koji će direktno imati koristi od ovog projekta.

Tokom perioda od 2018. do 2021. godine, Švajcarska Konfederacija ostaje posvećena podršci Srbiji u povećanju energetske efikasnosti i razvoju gradova otpornih na klimatske promene.

Energetska efikasnost i razvoj gradova otpornih na klimatske promene je jedna od tri ključne prioritetne oblasti švajcarsko-srpske saradnje ukupne vrednosti od 14 miliona evra.

Projekat energetske efikasnosti i upravljanja energijom u opštinama (PEEUEO) u Srbiji, trajaće 42 meseca, sa ukupnim budžetom od 8,4 miliona evra, od čega donacija Vlade Švajcarske iznosi 7,4 miliona evra, dok je doprinos lokalnih samouprava milion evra.

Predstavljanju ovog projekta je prisustvovao i ambasador Švajcarske Filip Ge.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*