Pomor ribe u Velikom bačkom kanalu

Foto: Pomor ribe na kanalu DTD kod Srbobrana Foto: Srbobran danas

BEOGRAD:  U Velikom bačkom kanalu između Srbobrana i Vrbasa primećene su velike količine uginule ribe, a zagađenje je najverovatnije došlo iz pravca Vrbasa, Kule i Crvenke.

                    Foto: Pomor ribe na kanalu DTD kod Srbobrana Foto: Srbobran danas

Kako je saopštilo JVP „Vode Vojvodine“ na površini vode primećena je velika količina ribe kako pluta duž vode u potrazi sa kiseonikom, prenosi Radio televizija Vojvodine i dodalo da su preduzete sve mere kako bi se ublažile posledice zagađenja.

To preduzeće je nakon prvih informacija sa terena počelo da povećava protok vode na ustavi Kucura na 7 kubnih metara u sekundi, da pumpa vodu na CS Bogojevo, podignuta je ustava Bečej kako bi se voda što pre povukla iz zone Srbobrana, kako bi se otklonile posedice i sanirala šteta.

Navodi se i da su ribočuvarske službe istog dana pokupile svu uginulu ribu i odnele u kafileriju na spaljivanje.

„Ovim merama JVP “Vode Vojvodine“ uradile su sve iz svoje nadležnosti radi ublažavanja posledica havarijskog zagađenja, odnosno poboljšanje kvaliteta vode u kanalu. Danas je ponovo izvršena kontrola vode na predmetnoj lokaciji. Pored svih učinjenih mera, rezultati nisu zadovoljavajući, odnosno kvalitet vode nije poboljšan, što znači da se voda i dalje zagađuje. Vodna inspekcija je na terenu i trenutno se ustanovljava mogući uzročnik zagađenja vod“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se i da je na području opštine Vrbas, Kula i Crvenka registrovano ukupno 18 zagađivača čiji rad može da se dovede u vezu sa predmetnim zagađenjem, kao i da taj deo kanala karakteriše kontinualno ulivanje otpadnih voda.

IZVOR:DNEVNIK

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*