Ponavlja se kombinovani test u pet novopazarskih škola

(Фото М.Симић Миладиновић)

Propisi nalažu da prepisivanje, kao i upotreba mobilnih uređaja, na završnom ispitu spadaju u razloge da se đacima poništi rad

(Foto M.Simić Miladinović)

Kombinovani test danas će ponovo rešavati 127 učenika u pet osnovnih škola Novom Pazaru, od ukupno 1.557 osmaka koliko ih ove godine čini generaciju malih maturanata u svih 15 osmoletki u tom gradu. Prvi put od uvođenja male mature samo neki osmaci ponoviće određeni test. Radiće „kontrolni” kombinovani, od 9 do 11 sati, drugačiji od onog koji je trećeg dana završnog ispita, 19. juna, za sve osmake na republičkom nivou bio istovetan. Razlog za ovaj presedan je, kako objašnjavaju u Ministarstvu prosvete, to što su rešenja kombinovanog testa u toku testiranja bila dostupna manjem broju učenika u pojedinim novopazarskim osmoletkama. „Manji broj” se prema prvim informacijama odnosio na osmake iz jedne ispitne učionice u OŠ „Bratstvo”, gde je, kao i svuda, maksimalno devetoro učenika polagalo pod nadzorom dva dežurna nastavnika. Prema jučerašnjem saopštenju prosvetnog vrha nepravilnosti su, ipak, uočene u znatno više od devet ispitnih radova osmaka.

U sekretarijatu novopazarske OŠ „Vuk Karadžić” potvrđeno je za naš list da će od ukupno 217 učenika osmog razreda na ponovljen kombinovani test danas izaći 25 njih. Od 110 malih maturanata OŠ „Avdo Međedović” u istom gradu 20 đaka polagaće iznuđenu „reprizu” provere znanja sa zadacima iz pet predmeta.

– Stojim iza toga da su dežurni nastavnici i supervizori uradili posao kako treba. Ukazano nam je da su urađene i napravljene neke sistemske greške pomoću kojih je lako utvrditi da su deca prepisivala. Apsolutno smatram da jeste tako, ne bih želeo da ostavljam prostora za priče koje ne stoje. Propusta je bilo, ali ne bih to preneo na polje odgovornosti dežurnih nastavnika i zaposlenih u obrazovanju. Deca se bore da prepišu, i toga je uvek bilo. Naše je da to sprečimo, a sve što smo mogli da preduzmemo uradili smo kako je propisano – kaže za naš list Safet Smailović, direktor „OŠ „Avdo Međedović”.

Od nastavnika u Novom Pazaru saznajemo da će kombinovani test biti ponovljen u osmoletkama: „Bratstvo”, „Vuk Karadžić”, „Avdo Međedović”, „Stefan Nemanja” i „Rifat Burdžović – Tršo”, ali u Ministarstvu prosvete, iako upitani, nisu to potvrdili niti negirali. Objasnili su da su propusti bili okosnica razgovora predstavnika prosvetnog vrha, inspekcije i školske uprave sa roditeljima osmaka u čijim su testovima registrovane tipične greške na osnovu kojih se zaključuje da su prepisivali na kombinovanom testu.

– Ti učenici, rukovodeći se dobijenim odgovorima, u uverenju da su svi tačni, uneli su, između ostalog, i jedan istovetan netačan odgovor, čime su se izdvojili od ostalih đaka koji su radili test u Novom Pazaru – ukazali su.

Propisi nalažu da prepisivanje, kao i upotreba mobilnih uređaja, spada u razloge da se đacima poništi test, precrtaju svi odgovori makar bili i tačni i ne dodeli nijedan bod, zbog kršenja ispitne procedure. U tom slučaju deca bivaju upućena da u avgustu ponovo polažu test sa koja su udaljena. Ali, istine radi, sa kombinovanog testa u ovim novopazarskim osmoletkama učenici nisu bili izbačeni.

Oslanjajući se na pristigle izveštaje nadležni su utvrdili su da su đaci odgovore dobili putem mobilnog telefona, ili drugog elektronskog uređaja, u toku provere znanja. Taj se „poduhvat” kosi sa propisima koji izričito zabranjuju upotrebu mobilnih na ispitu, jer se time ugrožavaju prava drugih i to se smatra prevarom u postupku ocenjivanja. Ove nepravilnosti, uviđaju u ministarstvu, nije bilo moguće organizovati bez učešća i pomoći odraslih. Takođe, podsećaju da su sprovođenje male mature nadzirali nastavnici čija će se odgovornost ispitati.

Izgubiti bodove ili ponos

Iz Ministarstva prosvete uveravaju da su roditelji na sastanku, održanom pre dva dana, upoznati sa mogućnošću da osmaci ponovo polažu test danas – po proceduri. Ministar prosvete Mladen Šarčević naglašava da nijedno dete ne sme biti oštećeno ni na koji način. On smatra da će svih 127 učenika izaći na ponovljen kombinovani test i da će u ovom roku ostvariti pravo na upis u željene srednje škole.

Iz ugla roditelja, rečeno im je da su im deca prepisivači, i da se to vidi u identičnim odgovorima u testovima. Prepričavaju da im je dat papir da potpišu da li će njihova deca polagati ponovo ili će im ostati nula bodova sa kombinovanog na kome su nepravilnosti utvrđene. Dilema đaka je da li da izgube bodove ili ponos, pristankom da ponovo izađu na test, jer kako tvrde njihovi nastavnici, među prozvanima da polažu iz drugog pokušaja, ima marljivih i vrednih đaka sa svim peticama, čak i kandidata za učenike generacije. Uglavnom se ne osporava da je među osmacima bilo onih koji su prepisivali, ali i roditelji i prosvetni radnici ne veruju da su svih 127 osmaka prekršili ispitna pravila.

IZVOR:POLITIKA

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*