Ponovo odložena presuda u jednom od slučajeva protiv bivše liderke Mjanmara

Izvor: Reuters/Ann Wang

Sud u Mjanmaru, gde je od 1. februara na vlasti vojna hunta, ponovo je odložio izricanje presude u jednom od slučajeva koji se vode protiv svrgnute liderke Aung San Su Ći.

Izricanje presude u slučaju u kome je ona optužena za ilegalan uvoz i posedovanje voki-tokija pomereno je za 10. januar, saznaje se od izvora bliskom slučaju.

Za to bi Aung San Su Ći mogla da dobije tri godine zatvora, ali to je samo jedna od brojnih optužbi protiv nje, koje prema proceni analitičara imaju cilj da je definitivno sklone sa političke scene. Optužbe se odnose na prve sate državnog udara kada su vojnici i policajci upali u njen dom gde su navodno našli nedozvoljeni materijal.

Aung Su Ći, 76-godišnja dobitnica Nobelove nagrade za mir, stavljena je u kućni pritvor od državnog udara 1. februara. Tog datuma je vojska ponovo preuzela vlast u zemlji i okončala kratak demokratski period. Demonstracije u zemlji protiv puča ugušene su u krvi, sa više od 1.300 ubijenih i 11.000 uhapšenih, prema lokalnoj grupi za nadzor.

Početkom ovog meseca bivša šefica civilne vlade osuđena je u odvojenom slučaju na četiri godine zatvora za podsticanje javnih nemira i kršenje zdravstvenih mera vezanih za kovid, a presudu je strogo osudila međunarodna zajednica.

Vođa vojne hunte Min Aung Hlaing je ubrzo prepolovio kaznu na dve godine zatvora i objavio da će je ona odslužiti u kućnom pritvoru u glavnom gradu Najpjidou. Protiv nje je takođe podignuto više optužnica za korupciju, a svaka od njih nosi kaznu od 15 godina zatvora, i za kršenje zakona o zvaničnim tajnama.

Medijima nije dozvoljeno da prisustvuju njenom suđenju koje se odvija iza zatvorenih vrata u specijalnom sudu u glavnom gradu. Vojna hunta je takodje zabranila njenom pravnom timu da govori za medije ili međunarodne organizacije.

 

IZVOR:N1

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*