POPOVIĆ DODELIO SERTIFIKATE ŽENAMA INOVACIONIM PREDUZETNICAMA

VLADA REPUBLIKE SRBIJE

– Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović  dodelio je danas sertifikate ženama inovacionim preduzetnicama koje su učestvovale u Programu podrške razvoju i promociji ženskog inovacionog preduzetništva u 2019. godini. Ukupna vrednost ovog programa iznosi 100 miliona dinara.

„Vlada Republike Srbije nastavlja da pruža podršku ženama preduzetnicama za razvoj njihovih inovacionih ideja i modernizaciju biznisa“, izjavio je Popović.

On je naglasio da je to od izuzetne važnosti, jer su preduzetnice „naša budućnost“ i kao takve značajno doprinose ekonomskom razvoju i prosperitetu naše zemlje.

VLADA REPUBLIKE SRBIJE

„Statistike govore da imamo mnogo manje žena u preduzetništvu od muškaraca. Želimo da promenimo taj trend. Žene poseduju energičnost, kreativnost, odlične ideje. Zato smo zajedno sa Evropskim institutom za inovacije sproveli program koji je usmeren isključivo na podizanje inovacionih kapaciteta žena širom Srbije“, kazao je on.

Ministar je dodao da se inovacije ne odnose samo na pojam „hajtek inovacija“, ili visokih tehnoloških dotignuća, prema njegovim rečima, inovacija je i onda kada se postojeći biznis malim koracima unapređuje.

„Neophodno je da pružimo jednake šanse razvoju inovacionih ideja kako kod žena sa visokim obrazovanjem, tako i kod preduzetnica koje privređuju u svojim seoskim domaćinstvima“, rekao je Popović.

Ministar je naveo da su u okviru Programa realizovana 24 projekta čiji je cilj sistematsko unapređenje inovacionog preduzetništva među ženama.

„U okviru realizovanih projekata 117 žena je dobilo grantove za svoje preduzetničke ideje i unapređivanje poslovanja, dok je preko 170 preduzetnica koristilo usluge mentoringa“, rekao je Popović.

VLADA REPUBLIKE SRBIJE

On je podsetio da je u okviru Programa organizovano više od 40 obuka, kroz koje je prošlo 880 preduzetnica, a blizu 4400 polaznica steklo je edukaciju putem onlajn platforme.

„Najinovativnije poslovne ideje potekle su od žena širom Srbije. Veliko je zadovoljstvo što smo pored velikih gradova i univerzitetskih centara, Beograda i Novog Sada, ova sredstva učinili dostupnim i ženama u Kikindi, Pančevu, Čačku, Vranju, Inđiji, Bojniku, Ražnju, Lebanu, Trgovištu, Preševu, Surdulici, Lapovu. Ove žene preduzetnice će motivisati i mnoge druge devojke i žene u Srbiji da pokrenu sopstveni biznis“, rekao je Popović.

U ime preduzetnica prisutnima se obratila Marija Lukić iz Čačka koja se zahvalila ministru Popoviću na podršci i motivaciji da istraju u svom poslu i da kroz svoje ideje još više doprinesu razvoju svojih lokalnih zajednica.

 

 

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*