Popović Ivković i Hrkalović u Dubaiju o Kosovu u Interpolu

Državni sekretari Ministarstva unutrašnjih poslova Biljana Popović Ivković i Dijana Hrkalović nastavile su u Dubaiju razgovore sa predstavnicima delegacija koje će učestvovati na predstojećoj Generalnoj skupštini Interpola kako bi, pred sutrašnji zvanični početak zasedanja, još jednom iznele argumente Republike Srbije koji nedvosmisleno ukazuju da takozvano „Kosovo“ ne može postati član ove policijske organizacije.

Kako se navodi u saopštenju MUP-a, tokom sastanka sa predstavnicima više država Biljana Popović Ivković je istakla da se eventualnim ulaskom tzv. „Kosova“ u Interpol stvara mogućnost da baze podataka o osumnjičenima za najteža krivična dela dospeju u ruke terorista.

„Glasanje za prijem tzv. „Kosova“ jednako je puštanju piromana da uđe u barutanu“ slikovito je objasnila Popović Ivković naglašavajući da je takva odluka suprotna Rezoluciji Saveta bezbednosti UN 1244, ali i samim pravilima Interpola.

Popović Ivković je podsetila da „Korelova rezolucija“, koja je usvojena na prošlogodišnjoj Generalnoj skupštini Interpola u Pekingu, jasno ukazuje da članice ove organizacije mogu biti samo članice Ujedinjenih nacija ili posmatrači u UN, što tzv. „Kosovo“ svakako nije.

Ona je pozvala predstavnike delegacija da glasaju protiv kršenja međunarodnog prava i politizacije Interpola koji je ekspertska policijska organizacija.

Državni sekretar Dijana Hrkalović istakla je tokom razgovora da ne postoji nijedan pravni argument u korist zahteva tzv. „Kosova“, a samo razmatranje ovog pitanja na Generalnoj skupštini predstavlja pravni presedan.

„Nema sumnje da bi evenatulanim prijemom tzv. „Kosovo“ zloupotrebilo ovu organizaciju u lične svrhe, a to bi sigurno vodilo narušavanju poverenja među policijama u Interpolu. Otvaraju se vrata teroristima da dođu do poverljivih baza podataka“ naglasila je Hrkalović.

Ona je prisutne podsetila i na javno dostupne izveštaje pojedinih stranih zemalja u kojima se navodi rastući rizik od terorizma u Autonomnoj pokrajini Kosovo i Metohija.

„U izveštajima se navodi da su tokom prošle godine ukupno 403 osobe sa teritorije Kosova i Metohije otišle da se bore za Islamsku državu, dok se svega 133 vratilo iz zone ratnih dejstava. Postoji osnovana sumnja da su oni nastavili sa sprovođenjem terorističkih aktivnosti, ali do sada nikakve mere nisu preduzete kako bi u tome bili sprečeni. Lica koja se vraćaju iz zone konflikta nastavljaju da propagiraju ekstremističke ideje kako bi sproveli dalju regrutaciju novih terorističkih boraca“ objasnila je Hrkalović.

Na kraju sastanka ona je podsetila sve da Interpol nije politička organizacija, već najstarija policijska ekspertska institucija.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*