Porfirije: SPC pokreće godišnju stipendiju u spomen na Irineja

Izvor: N1

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije objavio je da SPC u spomen na patrijarha Irineja, koji je preminuo pre godinu dana, pokreće godišnju stipendiju za najbolje studente sa fakulteta koji su osnivači Univerziteta u Beogradu.

„U njegov spomen, a baštineći duh prethodnih pokolenja posebno brigu o školovanju mladih, odlučio sam da danas objavimo konkurs za godišnje stipendije studentima završne godine onih fakulteta koji su osnivači Univerziteta u Beogradu: Pravnog, Filozofskog, Tehničkog, Medicinskog i Bogoslovskog fakulteta“, naveo je Profirije na Instagramu.

Srpska prosveta, obrazovanje u srpskom narodu, počelo je u srpskim manastirima, u srpskoj crkvi, od Svetog Save pa dalje svih svetih Nemanjića, kazao je Porfirije i dodao da je i u vreme otomanskog ropstva prosveta očuvana u manastirima.

On je istakao da kao patrijarh i univerzitetski profesor želi da nastavi tu tradiciju, prvo u malom obimu, a narednih godina, kako se nada, u mnogo većem obimu, jer je to izraz podsticaja, solidarnosti, međusobne podrške pre svega dobrim studentima, ali i solidarnosti među fakultetetima.

Uslovi konkursa biće objavljeni u ponedeljak na zvaničnom sajtu SPC.

Na isti način se odnosio prema kraljevima i običnim ljudima

On je služio litugiju i parastos u hramu Svetog Save povodom godinu dana od smrti partrijarha Irineja, koji je tu i sahranjen.

On je istakao da je patrijarh Irinej bio „duboko ukorenjen u Crkvi Hristovoj, u Hristu, na najbolji mogući način, bez mnogo složenosti i komplikacija, bez mnogo filozofiranja i ljudskog umovanja“.

„Počivšem patrijarhu je sve bilo jednostavno u Hristu, jer mu je sve bilo jednostavno a tako je moglo biti jer mu je bilo jasno – ‘a jasno mu je bilo jer je verom u Hrista bio vezan za Hrista’. Zato je s jedne strane mogao biti na čvrstom temelju Hristovom, a u isto vreme čvrsto ukorenjen, isprepletan, isprožiman sa svojim narodom“, rekao je patrijarh Porfirije, preneo je radio Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke „Slovo ljubve“.

Patrijar Irinej, dodao je Porfirije, „bio je, dakle, jednostavan čovek, što možda danas nije najpopularnije, ali mi znamo da ne postoji jednostavnije od Hrista“.

„Na isti način je opštio i sa nosiocima visokih funkcija, sa kraljevima, onima koji upravljaju državama, kao i sa onima koji su takozvani najjednostavniji, obični ljudi“, naglasio je patrijarh Porfirije.

„Pokazao je pokojni Patrijarh da je moguće ono što je najpotrebnije svakom čoveku gde god se nalazi a živi u današnje vreme, a potrebno je i nama i medju nama – više razuevanja, više otvorenosti jednih prema drugima, više spremnosti da praštamo jedni drugima, a to znači spremnosti da primimo jedni druge u svoja srca i kad tako postupamo, onda ništa nije komplikovano, kako nije bilo komplikovano ni našem pokojnom patrijarhu“, rekao je patrijarh Porfirije.

 

 

 

IZVOR:N1

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*