Porodična farma Franciškovića iz Begovog Razdolja , primer da se od stočarstva može živeti na selu

Ekipa Balkan televizije boravi u poseti Republici Hrvatskoj, Opštinama Fužine i Mrkopalj, gde smo posetili porodicu Francišković koja živi u Begovom Razdolju, naselju koje spada u red naseljenih mesta sa najvišom nadmorskom visinom od oko 1100 metara.

Upravo na ovom mestu, okruženom visokim planinama, pašnjacima, zimzelenim drvećem i prelepim pejzažima, porodica Francišković bavi se proizvodnjom mleka i mlečnih proizvoda.
Porodični posao započeli su Zvonko
i Marica Francišković, koji su ubrzo posao prepustili sinu Bojanu i snahi Biljani.
Sve je počelo od nekoliko krava koje su imali, a danas je to jedna ozbiljna farma od koje živi cela porodica.
U početku su Franciškovići samo prodavali mleko, a onda su počeli i sami da prve sir. Danas proizvode više vrsta različitih sireva, a najpoznatiji je svakako „škripavac“ – specijalni sir koji škripi pod zubima dok se jede.
Kako kažu, sve što imaju stekli su svojim radom, uz pomoć države i EU, koja je odobrila izvesna sredstva za mehanizaciju.
Ono što ovu farmu razlikuje od ostalih jeste standard u proizvodnji, kako u štali tako i u mlekari. Kako kažu, mleko se muze na takav način da nema prostora za bilo kakvu kontaminaciju, što je preduslov dobre proizvodnje. Osim sira, u mlekari se pravi i mleko, kao i jogurt kao i jogurt sa ukusom.
Svoje proizvode plasiraju na okolnim pijacama, a kako smo se uverili, sva roba sa tezge brzo se rasproda.
Franciškovići kažu da zahvaljujući ovom poslu imaju sve, a što je najvažnije imaju mir,  dok za svoju porodicu biraju zdravo okruženje i zdravu hranu.
BALKANTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*