Porošenko se vraća u Kijev, kaže da je spreman da se suoči sa optužbom za izdaju

Izvor: Reuters/Gleb Garanich

Bivši ukrajinski predsednik Petro Porošenko izjavio je da se sutra vraća u Kijev, kako bi odgovorio na optužbe za izdaju, iako ih smatra politički motivisanim, prenosi AP.

Porošenko je, na konferenciji za novinare u Varšavi uoči puta za Ukrajinu, rekao da je spreman da se na sudu suoči sa optužbama.

Tužilac tvrdi da je Porošenko bio uključen u prodaju velike količine uglja, kako bi pomogao finansiranje proruskih seperatista u istočnoj Ukrajini tokom 2014. i 2015. godine.

Porošenko ističe da nema njegove odgovornosti i tvrdi da tužilac, pod uticajem predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, želi da mu nanese štetu kako bi skrenuo pažnju sa ogromnih problema, uključujući ekonomske probleme i veliki broj smrtnih slučajeva od kovid-19.

„Rukovodstvo Ukrajine je odgovorno za jedinstvo u zemlji, a ono što Rusija zaista traži je dezintegracija i sukob unutar zemlje“, ukazao je Porošenko koji najavljuje da će se boriti za Ukrajinu.

Porošenko je jedan od najbogatijih Ukrajinaca, vlasnik „Roshen“ fabrike čokolade, a sud u Kijevu mu je zamrzao imovinu u sklopu istrage o izdaji.

 

 

 

IZVOR:N1

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*