Poslanici usvojili rebalans budžeta za 2021. godinu

BEOGRAD –

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su po hitnom postupku rebalans budžeta za ovu godinu, koji je Vlada Srbije predložila zbog izuzetno dobrih rezultata u prvih devet meseci kada su ostvareni budžetski prihodi za 183 milijarde dinara veći od planiranih.

Kako je obrazlažući rebalans pred poslanicima rekao ministar finansija Siniša Mali, cilj rebalansa je da se taj novac preraspodeli na pravi način i usmeri na ono što su prioriteti Vlade Srbije, a to su kapitalne investicije, podizanje atraktivnosti naše ekonomije i podizanju životnog standarda stanovništva.

sniša, mali,skupština, srbije

Izvor: TANJUG/MILOŠ MILIVOJEVIĆ

Kada je reč o kapitalnim investicijama, rebalansom je na nivou opšte države izdvojeno oko 478 milijardi dinara, odnosno 7,8 odsto BDP.

Obezbeđen je novac za završetak Moravskog koridora, početak gradnje Beogradskog metroa, kao i Dunavske magistrale, što se očekuje u novembru.

Takođe i za fabriku vakcina koja se gradi u Beogradu, rekonstrukciju više domova zdravlja u Grockoj, na Čukarici, Gadžinom Hanu, Lapovu, Loznici, Medveđi, Rači i Somboru kao i Doma za odrasle Kuline u Aleksincu i Doma za decu i omladinu u Zvečanskoj.

Rebalansom su predviđena i sredstva za pomoć građanima u novembru i decembru, kada će punoletnima biti uplaćeno prvo po 30, a onda po 20 evra.

Mali: Rebalans budžeta za boljitak građana i nova ulaganja

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je ranije danas, da se rebalans budžeta za ovu godinu radi zbog dobrih finansijskih rezultata u prvih devet meseci kako bi se taj novac raspodelio na bolji standard građana, kao i dalja kapitalna ulaganja.

On je obrazlazući pred poslanicima u Skupštini Srbije Predlog izmena i dopuna Zakona o budžetu Srbije za 2021. godinu rekao da se naša ekonomija znatno brže oporavlja od svih predviđanja i da treba da budemo zadovoljni zbog toga.

„U republičkom budžetu je u prvih devet meseci ostvaren deficit od 93 milijarde dinara, što je za 182,6 milijardi dinara bolje od planiranog. Rebalans je prevashodno razvojni a ukupni budžetski prihodi predviđeni njime iznose 1.488,5 milijardi dinara, što je za 132,2 milijarde dinara, odnosno 9,7 odsto, više u odnosu na iznos prihoda planiran rebalansom iz aprila ove godine“, rekao je Mali.

Dodao je da je u odnosu na planirane prihode budžeta, iznos planiran ovim rebalansom veći za 152,2 milijardi dinara.

Poreski prihodi planirani su u iznosu od 1.279,3 milijarde dinara što je povećanje od 111 milijardi dinara, a neporeski u iznosu od 191,5 milijardi što je povećanje od 21,1 milijard.

Kada je reč o strukturi prihoda, poreski prihodi čine 85,9 odsto, neporeski 12,9 a 1,2 odsto se odnosi na donacije.

Mali je rekao da mu je posebno važno što je u budžetu planirano po još 20 evra koji će biti isplaćeni početkom decembra za sve građane koji su se prijavili za pomoć, a mogu da se prijave i oni koji su u međuvremenu postali pinoletni.

Istakao je da se deficit smanjuje na 4,9 odsto, dok će udeo javnog duga do kraja godine biti 58,2 odsto, a očekuje se privredni rast od preko sedam odsto.

Ministar je najavio da će se ulagati u početak gradnje metroa u Beogradu.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*