Posledica epidemije – mnogi onkološki pacijenti javljaju se prekasno za lečenje

Davorin Radosavljević, direktor Medikalne onkologije Instituta za onkologiju i radiologiju, naveo je da je tokom pandemije koronavirusa otkriven veliki broj pacijenata sa kancerom u stadijumu bolesti koje više nije moguće lečiti.

On je kazao za RTS da je Institut tokom epidemije prihvatio veliki deo pacijenata iz drugih ustanova, koje su prešle u kovid-režim.

„Mi smo u epidemiji lečili više pacijenata nego obično, ali je potpuno tačno da dolaze pacijenti sa jako odmaklim stadijumom bolesti. Tačno je da je kovid infekcija i u našoj zemlji usporila dijagnostiku i dovela do toga da se otkrije jako veliki broj pacijenata u stadijumu bolesti koje više nije moguće onkološki lečiti“, kazao je Radosavljević.

Napominje da se uglavnom radi o kasnoj dijagnostici, dok se u svetu registruje i masovni pad skrininga, odnosno ranog otkrivanja kancera.

Istakao je jednu „kolateralnu korist“ od masovnog snimanja pluća, pošto je otkriveno mnogo tumora.

Direktorka „Dr Laza Lazarević“: Ljudi se adaptirali na pandemiju

Direktorka bolnice „Dr Laza Lazarević“ Ivana Stašević Karličić kaže da je u Srbiji, kao i u svetu, zabeležen povećan broj slučajeva anksioznosti i depresije, ali da su se brojevi stabilizovali, što govori o adaptaciji ljudi. Ona je dodala da je bolnica „Dr Laza Lazarević“ non-stop radila i u kovid-režimu, ali da nisu menjali broj usluga.

N1

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*