Poslednji američki avion napustio Kabul, talibani slave širom Avganistana

Poslednji avion američke vojske napustio je sinoć  aerodrom u Kabulu, čime je završena operacija evakuacije civila, ali i dvadesetogodišnje američko prisustvo u Avganistanu. Amerikanci su uz pomoć saveznika evakuisali više od 123.000 civila.

Talibani: Avganistan konačno postao slobodan

Poslednji američki vojnik napustio je aerodrom u Kabulu i Avganistan je sada konano postao slobodan i stekao je punu nezavisnost, izjavio je portparol talibana Zabihulah Mudžahid.

I portparol kancelarije talibana u Kataru Mohamad Naim čestitao je građanima Avganistana na okončanju stranog vojnog prisustva u zemlji, prenosi TAS.

„Čestitke svim našim ljudima, svim našim borcima. Danas su sve strane snage napustile našu svetu zemlju“, naveo je Naim na Tviteru.

Zabrana preleta američkim civilinim operaterima nad većim delom Avganistana

Američka Savezna uprava za vazduhoplovstvo (FAA) saopštila je da je zabranila američkim civilnim operaterima, pilotima i civilnim avionima registrovanim u SAD da lete na bilo kojoj nadmorskoj visini nad većim delom Avganistana.“Američki civilni operateri mogu nastaviti da koriste jednu visinsku rutu blizu krajnje istočne granice za prelete. Bilo koji operater iz SAD civilnog vazduhoplovstva koji želi da leti u ili iz Avganistana, ili da vrši prelete mora da dobije prethodno odobrenje od FAA „, navodi se u saopštenju.

Neposredno pre toga, FAA je izdala obaveštenje u kome se navodi da međunarodni aerodrom Hamid Karzai više nema kontrolu letenja.

Pentagon: Najveća neborbena misija evakuacije u istoriji Vojske SAD

Američka vojska je u proteklih 18 dana sprovela „najveću neborbenu evakuaciju“ u svojoj istoriji, rekao je šef Centralne komande Vojske SAD Frank Mekenzi.Američka vojska je evakuisala 79.000 civila sa međunarodnog aerodroma „Hamid Karzai“, uključujući 6.000 državljana SAD, dodao je Mekenzi.

„Ukupno su američki i koalicioni avioni evakuisali više od 123.000 civila što su omogućili pripadnici američke vojne službe koji su obezbeđivali aerodrom i upravljali njime“, naveo je Mekenzi.

Mekenzi je rekao da je tokom misije, američka vojska prosečno svakog dana evakuisala više od 7.500 civila, a jednog dana čak 19.000.

„Brojevi koje sam naveo predstavljaju postignuće, ali ne odražavaju odlučnost, fleksibilnost i profesionalizam američkih vojnika i naših koalicionih partnera koji su uspeli brzo da udruže napore i evakuišu toliki broj ljudi u tako teškim okolnostima“, istakao je Mekenzi.

 

IZVOR:RTS

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*