Poslednji Jevrejin napustio Avganistan, putuje u Njujork

Izvor: JIM WATSON/AFP (ilustracija)

Poslednji Jevrejin u Avganistanu, 62-godišnji Zebulon Simantov, konačano je napustio Avganistan, pošto su talibani prošlog meseca preuzeli kontrolu nad tom zemljom.

Simantov je prešao granicu sa susednom zemljem tokom vikenda, objavio je izraelski javni servis Kan.

Emitovani su i snimci petodnevnog putovanja i spasavanja Simantova zajedno sa desetinama dece i žena.

On je dugo odbijao da napusti Avganistan uprkos pretnjama, ali posle potpunog povlačenja SAD iz te zemlje krajem avgusta pritisak je rastao da i on ode.

Biznismen Moti Kahana koji ima izraelsko i američko državljanstvo rekao je da su na odluku o odlasku uticali susedi koji su rekli Simantovu da ode i da povede njihovu decu jer su ona takođe u opasnosti.

Kahana ima američko i izraelsko državljanstvo i rukovodi privatnom kompanijom koja je pomogla poslednjem Jevrejinu da ode iz Avganistana.

„Njegov problem nisu talibani, već Islamska država, Al Kaida. U njegovom slučaju u pitanju su drugi ludaci koji se pojavljuju svakog dana. On ih se boji“, rekao je Kahana za servis Kan.

Odlazak je finansirao Moše Margareten, ultraortodoksni Jevrejin iz SAD, koji pomaže Jevrejima u opasnosti.

Kahana koji je pomagao ljudima da odu iz Sirije tokom građanskog rata pokušavo je da navede Simantova da ode tokom povlačanja SAD, ali poslednji Jevrejin u Avganistanu je to odbio.

Razlog je bio što je takođe dugo odbijao da da razvod svojoj supruzi koja živi u Izraelu. Po izraelskom zakonu za to su predviđene kazne.

I mada sada putuje u Njujork, kako je najavljeno, Kahama veruje da će Simantov na kraju želeti da se preseli u Izrael.

Portparol talibana rekao je avgustu da će Simantov biti bezbedan, ali briga za poslednjeg Jevrejina povećana je posle samoubilačkog bombaškog napada Islamske države tokom američkog povlačenja.

Simantov je bio dobro poznat u Avganistanu.

Kod njega su često dolazili novinari i taksi vozači su znali gde stanuje iako mnoge ulice u Kabulu nemaju ime. Zajedno s njim iz Avganistana je otišlo oko 30 avganistanskih žena i dece.

 

 

 

IZVOR:N1

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*