Pošta nastradalima u Velikom ratu na Francuskom vojnom groblju u Beogradu

(Foto Tanjug/Radnje Prelić)

Povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu, nastradalim francuskim vojnicima u Velikom ratu odata je pošta na Francuskom vojnom groblju u Beogradu, a ceremonija je započela intoniranjem himni Srbije i Francuske.

Vence su položili ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar, u ime Grada Beograda zamenik gradonačelnika Goran Vesić, zatim ambasador Rusije Aleksandar Bocan – Harčenko, ambasador SAD Entoni Godfri, ambasador Nemačke Tomas Šib, ambasadori Grčke, Kanade…

Ambasador Francuske kazao je da ima privilegiju da samo dan nakon što je predao akreditive predsedniku Aleksandru Vučiću predvodi jedan ovakav događaj i istakao da je Dan primirja u Prvom svetskom ratu važan za srpski i francuski narod.

Zahvalio je vlastima u Srbiji što neguju sećanje na stradale francuske vojnike, kao i na sve druge nastradale u Velikom ratu.

„Okončanje borbi ostavilo je neizbrisiv trag, radost od primirja bila je svuda vidljiva. Na ovom groblju sećamo se onih koji su se borili za Francusku od 1914. do 1918., a koji su nastradali na Solunskom i Zapadnom frontu. Ova ceremonija neka bude način da odamo počast svima koji su položili živote za slobodu”, kazao je Košar, prenosi Tanjug.

Svoje obraćanje završio je povicima: „Živela Francuska, živela Srbija, živelo prijateljstvo između naših naroda”.

Ambasador Rusije Aleksandar Bocan – Harčenko

Dan primirja u Prvom svetskom ratu obeležava se u znak sećanja na 11. novembar 1918. godine, kada su kao centralne sile koje su se borile – Nemačka i Austrougarska, a na drugoj strani, sile Antante – Rusija, Francuska i Velika Britanija potpisale primirja u 11:00 sati.

Primirje je potpisano na teritoriji današnje Francuske na liniji ratovanja, u posebnom vagonu francuskog maršala Ferdinanda Foša u šumi u blizini Kompjenja.

Time je dogovoreno primirje na zapadnom frontu, dogovoren je prekid vatre, povlačenje nemačkih trupa, razmena zarobljenika, kao i sporazum o ratnoj odšteti i uništavanje nemačkih ratnih brodova i podmornica.

Prvi svetski rat je formalno završen Versajskim mirom 28. juna 1919. godine.

 

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*