Potpisan aneks ruskog kredita za prugu Stara Pazova-Novi Sad

RZZD Internešnal i srpske železnice potpisali su danas aneks 3.2 ruskog kredita za radove na otvorenoj pruzi na deonici Stara Pazova-Novi Sad, u prisustvu potpredsednice vlade i ministarke saobraćaja Zorane Mihajlović.

Aneks 3.2 ruskog kredita za modernizaciju železnice je vredan 247,9 miliona dolara, kojim su obezbeđena sredstva za drugu fazu rekonstrukcije pruge Stara Pazova-Novi Sad i planirano je da radovi počnu u prvom kvartalu 2018. godine.

Ugovor su u Vladi Srbije potpisali generalni direktor Infrastrukture železnice Srbije Miroljub Jevtić i generalni direktor RZZD Internešnal Sergej Pavlov, a prisustvovao je i ambasador Rusije Aleksandar Čepurin.

Tim ugovorom predviđeno je izvođenje radova na otvorenoj pruzi na ovoj deonici, ukupne dužine 40,4 km, koja je deo buduće brze pruge Beograd-Budimpešta.

Potpisani dokument predviđa, prema podacima Ruskih železnica, izgradnju dvokolosečne železničke pruge, tri vijadukta i tunel, 19 mostova i propusta, kao i 36 malih mostova.

Biće izgrađena i nova stanica Beška i rekonstruisane stanice Sremski Karlovci, Inđija i Petrovaradin sa podzemnim prolazima i jedno stajalište.

Za deonicu Stara Pazova-Novi Sad iz ruskog kredita u julu 2016. potpisan je Aneks 3.1, koji se odnosi na radove na tunelima i vijaduktima, a čija vrednost je 337,6 miliona dolara.

RZZD Internešnal je već pristupio realizaciji aneksa 3.1, u skladu sa kojim će biti izgrađen vijadukt u plavnom području Dunava i tunel Čortanovci, koji su unikalni po razmerama i značaju za infrastrukturu Srbije.

Mihajlović je pretodno održala sastanak sa prvim potpredsednikom Ruskih železnica Aleksandrom Mišarinom.

Deonica Stara Pazova – Novi Sad je deo pruge Beograd – Budimpešta na kojoj će putnički vozovi dostizati 200 kilometara na sat.

 

Izvor: rtv.rs

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*