Potpisan Plan bilateralne vojne saradnje sa Austrijom

U Beogradu je potpisan Plan bilateralne vojne saradnje između Ministarstva odbrane Republike Srbije i Saveznog ministarstva odbrane Republike Austrije. Plan su potpisali načelnik Uprave za međunarodnu vojnu saradnju pukovnik Milan Ranković i izaslanik odbrane Republike Austrije u Beogradu pukovnik Tomas Ahamer.

Sagovornici su istakli da je saradnja u domenu odbrane dve zemlje razvijena, da postoji obostrani interes za dalje unapređenje u težišnim oblastima ali i pronalaženje mogućnosti intenzivnijeg zajedničkog učešća u regionalnim projektima, navodi se na zvaničnoj internet stranici Ministarstva odbrane Republike Srbije.

Pukovnik Ranković je povodom inoviranja pravnog okvira saradnje istakao da je tekst Nacrta sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Austrije o vojnoj saradnji bilateralno usaglašen, i da će nakon neophodnih interresornih procedura biti spreman za potpisivanje.

Pukovnik Ahamer je preneo da zajednička obuka i vežbe jedinica dve vojske, poput predstojećeg učešća pripadnika Oružanih snaga Republike Austrije na međunarodnoj ABHO vežbi „Balkan Response 2018“ u Kruševcu, uz pozitivna iskustva sa prethodnih zajedničkih međunarodnih vežbi, daju poseban kvalitet saradnji i doprinosi podizanju nivoa operativnih i funkcionalnih sposobnosti.

Redovni susreti na visokom nivou potvrđuju značaj saradnje i doprinose daljem unapređenju, a brojni ekspertski i susreti radnih grupa omogućavaju produbljivanje i konkretizaciju saradnje u oblasti odbrane.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*