Potpisan Sporazum o medijaciji u privredi

Privredna komora Srbije i Privredni apelacioni sud potpisali su danas Sporazum o saradnji na unapređenju primene medijacije u privredi kako bi se došlo do boljeg i bržeg rešavanja sporova. Cilj sporazuma je kvalitetniji pristup pravdi i efikasnija zaštita prava privrednika, rasterećenje sudova, veći interes privrednika da sporne odnose rešavaju vansudskim putem, kao i unapređenje svesti o mogućnostima i prednostima primene medijacije u privredi.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež rekao je nakon potpisivanja sporazuma, koji je sa druge strane potpisala Jasminka Obućina, predsednica Privrednog apelacionog suda, da je zajednički cilj razvoj medijacije ali ne zato što je to obaveza Srbije iz pregovaračkog poglavlja 23, i direktiva EU odnosno preporuka Saveta Evrope, već zbog toga što je to stvarni interes i korist kako za privredu i za državu tako i za građane.
„Želimo da privredu poštedimo vođenja dugotrajnih i skupih sudskih postupaka, da privrednicima omogućimo brže ostvarenje prava i poslovnih interesa, a istovremeno rasteretimo sudove, koji će onda moći brže i efikasnije da postupaju u parnicama u kojima medijacija nije moguća, što će doprineti i unapređenju poslovnog okruženja i konkurentnosti naše zemlje kao poslovne i investicione destinacije“, rekao je Čadež.
Prvi korak u realizaciji sporazuma biće otvaranje u Privrednom sudu u Beogradu prvog u nizu infopultova gde će svi zainteresovani moći do dobiju informacije o postupku medijacije kao i listu medijatora Privredne komore Srbije, a do kraja godine se očekuje otvaranje info pultova u privrednim sudovima u širom Srbije..
Čadež je naveo da u zemljama u kojima se primenjuje, medijacija svoje mesto nalazi u privrednim sporovima, gde u čak 90 odsto slučajeva donosi zadovoljavajuća rešenja.
„Iskustvo Italije, u kojoj svih 105 privrednih komora pruža uslugu medijacije, ukazuje da je tokom godine takozvane obavezne medijacije, odnosno obaveznog pokušaja rešavanja spora medijacijom, pre odlaska na sud, rešeno više od 90.000 predmeta, prosečne vrednosti oko 120.000 evra“, kaže Čadež.
Objašnjava da su ti postupci  trajali u proseku 56 dana, više od polovine je uspešno završeno, a procenjena ušteda za privredu bila je 123 miliona evra.
Ministarka pravde Nela Kuburović rekla je da je potpisivanje današnjeg sporazuma dokaz da sve institucije rade na unapređenju privrednog sudstva u Srbiji i podsetila da je ministarstvo pokrenulo pre nešto više od tri godine priču o vraćanju medijacije u naš pravni sistem.
„Prethodni pravni okvir nije bio dovoljno zadovoljavajući zato smo pokušali kroz novi zakon o posredovanju u rešavanju sporova da damo bolje osnove za veću primenu medijacije „, rekla je Kuburović.
Ministarka je istakla da medijacija omogućava da stranke izbegnu duge višegodišnje postupke Čekajući pravosnažne odluke sa neizvesnim ishodom.
„Danas Ministarstvo pravde ima registrovanih 700 medijatora i to je profesija koja izaziva sve više pažnje i ono što nam je drago je da postoji sve veći broj zainteresovanih lica koja žele da budu medijatori“, objasnila je Kuburović.
Ona je navela podatke da je tokom prethodne godine bilo 619 sporova koji su rešeni putem medijacije što je tri puta više u odnosu na 2016. godinu ali je napomenula da nije zadovoljna ovim brojkama.
„Direktiva EU o primeni medijacije govori da bi trebalo da se uspostavi balans između medijacije i sudskog načina rešavanja sporova“, kazala je Kuburović navodeći da u Srbiji ima godišnje oko 25.000 parničnih predmeta samo u privrednim sporovima.
U 619 slučajeva medijacije, oko 70 procenata je rešeno za manje od mesec dana, a 30 odsto predmeta je rešeno za manje od tri meseca dok je svega 5 procenata trajalo duže od tri meseca, što kaže pokazuje da se u kratkom periodu mogu rešiti sporovi koji bi inače mogli trajati i deceniju i koštati milione dinara.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*