Potpisan sporazum o saradnji Pokrajinske vlade i Vlade Republike Srpske

Banjaluka/Novi Sad, 13. februar – U Banjaluci je danas potpisan sporazum o saradnji Pokrajinske vlade i Vlade Republike Srpske, kojim se uređuju međusobni odnosi radi realizacije zajedničkih projekata s ciljem unapređenja visokog obrazovanja i naučnoistraživačke delatnosti.

Sporazum su potpisali pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prof. dr Zoran Milošević i ministar za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske mr Srđan Rajčević.

Cilj sporazuma je unapređenje visokog obrazovanja i naučnoistraživačke delatnosti, posebno u pravcu njihove internacionalizacije, digitalizacije i povezanosti sa inovativnim rešenjima u privredi.

Rajčević je rekao da Srpska i AP Vojvodina imaju dobru saradnju, te da ovaj sporazum predstavlja konkretan iskorak.

Dokumentom je predviđena i saradnja Univerziteta u Novom Sadu, čiji je osnivač AP Vojvodina, sa javnim univerzitetima Srpske – u Banjaluci i Istočnom Sarajevu. Naglasak je stavljen na zajedničko učešće istraživačkih timova, koje će činiti istaknuti naučnici, saradnici i studenti partnerskih institucija.

,,Saradnja će se ogledati u finansijskoj podršci, a želimo da preuzmemo dobru praksu Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada, koji je jedan od najboljih u regionu. Ovaj fakultet je predvodnik u komercijalizaciji znanja. Cilj je, pre svega, da elektrotehničke fakultete sa naša dva univerziteta usmerimo na dobre prakse“ , istakao je Rajčević.

Sekretar Milošević je rekao da je važno da prednosti koje ima Vojvodina, odnosno primeri dobre prakse koje primenjuje, postanu i prednosti Republike Srpske.

On je naglasio da je veza nauke, visokog obrazovanja i privrede zajednički interes, a da će u izboru naučnih timova biti istaknuti naučnici, profesori i studenti. Dodao je da je predstavnicima akademske zajednice i resornog ministarstva RS  upućen poziv da posete 15. Međunarodni sajam obrazovanja „Putokazi“ i da 15 studenta iz Republike Srpske boravi na Kopaoniku sa studentima iz Novog Sada i Prištine.

,,Nama je važno da naše prednosti budu vaše prednosti, da vaše prednosti budu i deo našeg kvaliteta visokog obrazovanja, unapređenja didaktičko-metodičkih osnova, ali i naučnoistraživačke delatnosti, koja sve više postaje internacionalna, digitalizovana i aplikativna. Ovaj sporazum neće biti papir, nego živa praksa koja će unaprediti rad univerziteta u Novom Sadu, Banjaluci i Istočnom Sarajevu“, istakao je Milošević.

Sporazum je nastavak dobre saradnje AP Vojvodine i Republike Srpske, nakon što je 2017. godine potpisan Protokol o saradnji u oblastima infrastrukture i mogućnostima zajedničkog apliciranja za privlačenje sredstava iz međunarodnih fondova za oblasti privrede, zdravstva, obrazovanja i kulture.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*