Potpisan Sporazum o slobodnom pristupu tržištu rada na Zapadnom Balkanu

TIRANA: Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Severne Makedonije i Albanije, Zoran Zaev i Edi Rama, potpisali su danas u Tirani Sporazum o slobodnom pristupu tržištu rada na Zapadnom Balkanu, u okviru regionalne inicijative za saradnju „Otvoreni Balkan“.
1
Foto: Tanjug/Franc Zhurda

Taj sporazum će omogućiti uvođenje jedinstvene radne dozvole za te tri zemlje.

Trojica lidera potpisala su i Sporazum o povezivanju sistema elektronske identifikacije građana ZB.

Sporazum o saradnji u veterinarskoj, fitosanitarnoj i oblasti bezbednosti hrane i hrane za životinje na ZB potpisali su ministar poljoprivrede Branislav Nedimović i ministar poljoprivrede Albanije Frida Krifca i zamenik ministra poljoprivrede Severne Makedonije Trajan Dimkovski.

Sporazum između Vlade Srbije i Saveta ministara Albanije o uzajamnom priznavanju odobrenja ovlašćenih privrednih subjekata za sigurnost i bezbednosti (AEOS) potpisali su ministar finansija Siniša Mali i ministar finansija Albanije Delina Ibrahimaj.

Takođe, na sporazum između Vlade Severne Makedonije i Saveta ministara Albanije o uzajamnom priznavanju odobrenja ovlašćenih privrednih subjekata za sigurnost i bezbednosti (AEOS) potpis su stavili zamenik ministra finansija Severne Makedenije i ministar finansija Albanije..

Sporazum o saradnji akreditacionih tela tri zemlje potpisan je na marginama samita.

Potom će biti održan Regionalni forum o poljoprivredi i regionalnoj saradnji i na kraju će trojica lidera održati konferenciju za medije.

Poljoprivreda među najvažnijim oblastima za saradnju

Aleksandar Vučić je istakao danas, na sednici inicijative Otvoreni Balkan posvećenoj poljoprivredi, da potpisani sporazum o saradnji u veterinarskoj, fitosanitarnoj i oblasti bezbednosti hrane i hrane za životinje, otvara velike mogućnosti za pospešivanje trgovinske razmene, te da bi uskoro ona mogla dostići nivo od milijardu evra.

Vučić je, u svom izlaganju, istakao je da su tri države spremne na saradnju u mnogim oblastima, a da je poljoprivreda jedna od najvažnijih kojoj će se posvetiti u narednom periodu.

Međutim, on je ukazao da se ne radi samo o slobodom protoku namirnica, ili sirovim proizvodima, razmeni namirnica, već saradnji i u oblasti veštačke inteligencije, robotike, IT industrije, koji mogu podržati razvoj poljoprivrede u budućnosti.

Vučić je preneo da Srbija sa Albanijom ima trgovinsku razmenu u poljoprivredi u vrednosti od 70 miliona evra, a sa Severnom Makedonijom od 216 miliona evra, ukazujući da su to male vrednosti, ali da je uveren da se može uskoro postići nivo od milijardu evra.

Potpisivanje sporazuma, prema njegovim rečima, omogućiće ubrzanje procesa razmene poljoprivrednih proizvoda i smanjenje gubitaka zbog dugog čekanja na granici.

Rekao je da su potencijali za rast beskonačni, i kazao da, kada se čuje podatak da razmena u poljoprivredi može preći vrendost od milijardu evra, to pokazuje koliko ova saradnja može biti značajna za BDP-e zemalja učesnica.

Takođe je kazao da postoji puno instituta, institucija, organizacija koje treba da se povežu, te je podržao ideju premijera Albanije Edija Rame da se na sledeći sastanak pozovu te instituicije.

„Moramo da povežemo ljude da razmeju ideju umrežavanja i povezivanja naših zemalja“, rekao je on.

Ne prave se ovde Velika Srbija i Albanija, već dobro za ljude

Napravili smo najbolju inicjiativu, koja će da promeniti lice Balkana, čijeg se imena ne stidimo, a koja će doneti mnogo dobrog za građane, poručio je danas u Tirani predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon Samita inicijative “Otvoreni Balkan”.

Istakao je da je za učesnike važno da se radi dalje na svim pitanjima, a tako i da se ukinu takse, i možda jednog dana napravi carinska unija, izbrišu granice između nas, kao i zajednički da privlačimo više investitora.

Vučić je, na konferenciji za štampu, rekao da je kada je došao u Tiranu video da premijera Albanije napadaju da je inicijativa “Otvoreni Balkan” inicijativa sa ciljem stvaranja Velike Srbije.

“Meni govore svakog dana da je to incijativa za stvaranje Velike Albanije. Nije reč o Velikoj Srbiji, Velikoj Albaniji, već je reč o tome da se ne izgubimo u raspravama između prošlosti i sadašnjosti, i da nam u tome nestane budućnost. Reč je o tome da možemo da uredimo zajedno budućnost na neuporedivo bolji način”, istakao je on.

Vučić je kazao da se u ovoj inicijativi govori kako naši poljoprivredni i industrijski proizvođači, ali pre svega svi građani sve tri zemlje mogu da žive bolje u budućnosti, da imamo više turista.

Ovde je, kaže, reč o tome šta možemo za naše ljude da napravimo.

“Dolazeći u Tiranu, a govorim sada u ime svih građana Sbrije, došao sam da iskažem poštovanje prema svakom čoveku u Albaniji i Severnoj Makedoniji. Da kažem da su svi uvek dobrodošli u Srbiji, da je Srbija za njih druga kuća, kao što mi moramo da se osećamo dobrodošli i u Skoplju i u Tirani”, rekao je Vučić.

Izrazio je zadovoljstvo potpisanim sporazumima, rekavši da je to nešto za šta se radilo dve godine, o čemu se pričala, a nije moglo da se dogovori zbog bezbroj birokratskih procedura.

“Zahvaljujući našim timovima uspeli smo da pokrenemo stvari sa mrtve tačke i od toga će ljudi imati koristi”, podvukao je on.

Ukazao je da je u razgovoru sa albanskim privrednicima čuo da su zadovoljni inicijativom, i preneo da su srpski privrednici srećni zbog pomaka koji se napravi.

Kazao je da je dogovoreno da se na svakom sastanku ponovi poziv ostalima u regionu da se pridruže, Sarajevu, Podgorici i Prištini.

“Ali za nas je veoma važno što mi danas radimo za sebe. Privućićemo ih ne, politickcim pozivima, jer bi oni mogli na to politički da se inate, već da uradimo najviše za njihovo priključenje time što ćemo raditi konkretne stvari. Počećemo da razgovarmao kako da privlačimo turiste, kako da napravimo poseban fond za filmsku industriju, što je predlog Rame koji smo prihvatili, da sportske ekipe obavljaju pripreme, kao i o tome kako spustiti cenu drumarina za članice….“ rekao je on.

Vučić je dodao da će se razgovarati i o tome kako da se obezbede mnogi popusti u hotelima i restoranima za građane naših zemalja.

„Pa da pitam da li to nije najdirektnija korist za sve koji učestvuju u inicijativi. Zato sam ljut na sebe, kada kažemo da moramo nekog da pozivamo, kao da mi ne možemo da postojimo bez nekoga. Mi smo ovo uradili pokazujući odgovornost. Napravili smo najbolju inicjiativu, koja će da promeniti lice Balkana, čijeg se imena ne stidimo, koja će doneti mnogo dobrog za građane”, objasnio je on.

Zahvalio se posebno premijeru Severne Makedonije Zoranu Zaevu, koji sutra podnosi ostavku, na svemu što je uradio da ova inicijativa posotiji, kao i za sve što je uradio na prijateljstvu Severne Makedonije i Srbije, te poželeo dobrodošlicu budućem premijeru u Skoplju.

 

 

 

IZVOR:DNEVNIK

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*