Potpisan Sporazum o sufinansiranju delatnosti Istorijskog arhiva Sombor

Povodom potpisivanja Sporazuma o sufinansiranju delatnosti Istorijskog arhiva Sombor, predsednik opštine Kula Velibor Milojičić, u svom kabinetu ugostio je zamenika gradonačelnika Sombor, kao i predsednike opština Apatin, Odžaci i Bač.

On se zahvalio gostima što su došli u Kulu da potpišu Sporazum i dodao da je saradnja sa Istorijskim arhivom Sombor ne samo obaveza, već da ima nemerljiv značaj jer čuva istorijsko blago ovog područja i nasleđe koje se prenosi sa jedne na drugu generaciju. Zamenik gradonačelnika grada Sombor, Antonije Ratković, zahvalio se lokalnim samoupravama što prepoznaju važnost postojanja ove ustanove, kao i što pomažu Istorijski arhiv Sombor, koji ima regionalni značaj. Potpisivanju je prisustvovao i načelnik Zapadnobačkog okruga Dušan Marijan, a praksa održavanja sastanaka i saradnje sa predstavnicima zapadno-bačkog okruga biće nastavljena i ubuduće.

Istorijski arhiv „Sombor“ osnovan je 1948. godine. Teritorijalno je nadležan za grad Sombor i opštine: Kula, Apatin, Odžaci i Bač. Poseduje 558 fondova i zbirki koji pokrivaju vremenski period od 1612. godine, 29 fondova i zbirki kategorisanih kao kulturno dobro od izuzetnog značaja, kao i 74 fonda i zbirke kategorisanih kao kulturno dobro od velikog značaja. Najvredniji dokument koji se čuva u Arhivu je originalna Povelja slobodnog i kraljevskog grada Sombora iz 1749. godine, sa potpisom i pečatom carice Marije Terezije.

Izvor: Opština Kula

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*