POTPUKOVNIK GORAN IKONIĆ ZA BALKAN TV: FILM “BRANILI SU NEBO OTADŽBINE” ISPRAVLJA ISTORIJSKU NEPRAVDU

Povodom premijere dokumentarnog filma “Branili su nebo otadžbine” u produkciji Vojnofilmskog centra “Zastava film” Uprave za odnose sa javnošću, koja je održana u beogradskoj Kombank dvorani, za Balkan televiziju govorio je potpukovnik Goran Ikonić, direktor Vojnofilmskog centra „Zastava film“.

Foto BALKAN TV

„Premijera je svečani čin i nema je svaki film. Kada producenti planiraju neki projekat uvek imaju potajnu želju da naprave premijeru, još ako je ta premijera velika, kao naša večeras, onda sreći nema kraja“, istakao je potpukovnik Ikonić.

Direktor „Zastava filma“ naglasio je poseban značaj prikazivanja filma 21. oktobra, na dan kada se obeležava spomen na žrtve Drugog svetskog rata.

„Ovim filmom ispravićemo dugogodišnju nepravdu koja je počinjena nad pilotima tadašnje Kraljevine Jugoslavije u aprilskom ratu, koji su dali živote za slodobu ove zemlje. Naime, u javnosti se pričalo i znalo samo o jedanaest pilota branilaca Beograda koji su se herojski borili i stradali za odbranu ovog grada. Međutim, reč je o 130 pilota i više od 450 neletačkog osoblja koje je u tom aprilskom ratu podnelo žrtvu i borilo se junački da bi zaštitilo suverenitet ove zemlje, nasuprot višestruko nadmoćnijoj fašističkoj Nemačkoj avijaciji“, podsetio je Ikonić.

Film je rađen u posebnoj produkcijskoj i montažnoj veštini tako da montirani stari istorijski kadrovi u pojedinim momentima deluju kao igrani odnosno kao da su sada snimani. U filmu su prikazane istorijske činjenice koje, do sada, javnost nije znala.

Potpukovnik Ikonić osvrnuo se i na dugogodišnju saradnju Vojnofilmskog centra „Zastava film“ sa Balkan televizijom iz Novog Sada.

„Ovom vrstom saradnje uspostavljamo kontakt sa javnošću i na najbolji način prezentujemo šta radi sistem Ministarstva odbrane. Na taj način čuvamo sećanja na srpske vojničke tradicije. Sa druge strane, uključivanjem tih sadržaja u programsku šemu vaša medijska kuća zadovoljava deo javnosti tako da je reč o obostranom interesu i nadam se da će ta saradnja trajati dugo godina“, naglasio je sagovornik Balkan televizije.

Ove godine obeležava se 101 godina srpske vojne kinematografije.

„Ne brinem za budućnost Vojnofilmskog centra „Zastava film“. Mislim da se centar pozicionirao u filmskom miljeu i na našim prostorima kao jedna ozbiljna produkcijska kuća specijalizovana za dokumentarne filmove i naša budućnost će biti u tome da i dalje beležimo istoriju i sećanja na srpske vojničke tradicije i da na najbolji način informišemo javnost o svim dešavanjima u vojsci Srbije“, zaključio je potpukovnik Ikonić.

Izvor BALKAN TV

 

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*