Potvrđen sporazum Srbije i Nemačke o ratnim memorijalima

BEOGRAD –

Skupština Srbije usvojila je danas Zakon o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Srbije i Vlade Nemačke o ratnim memorijalima.

Posle 76 godina popisuju se sve žrtve koje su stradale na teritoriji Nemačke tokom ratnih dešavanja, kako vojne, tako i civilne i Nemci će takođe biti u mogućnosti da otvore nemački ratni memorijal i popišu stradanje vojnih i civilnih lica tokom dešavanja na području Srbije, rekla je u raspravi predsednica Odbora za rad Milanka Vukojičić Jevtić.

skupština, srbije

Izvor: instagram buducnostsrbijeav

U sporazumu se taksativno navodie sve one aktivnosti i procedure koje će biti rađene između Ministarstva za rad i Narodnog saveza Nemačke za čuvanje nemačkih grobalja.

„Sem tih procedura važno je doći do informacija i razmene spiskova između svih memorijala koji se nalaze na teritoriji Nemačke i podataka koji se nalaze u nemačkim stradanjima, koji se nalaze na teritoriji Srbije“, rekla je ona.

Postoji i aneks ugovora koji se odnosi na popis stradanja nemačkih oružanih snaga tokom ratova na teritoriji Srbije, da će ti spiskovi pre upiisvanja njihovih imena, dostavljati Ministarstvu za rad, a nakon provere koja će trajati četiri meseca, Ministarstvo za rad dostavljaće Narodnom savezu.

„Imena na nadgrobnim spomenicima i pločama biće upisana, a gde postoje rezerve, biće upisana uz obostranu saglasnost“, rekla je Vukojičić.

Poslanici su usvojili i Zakon o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Srbije i Vlade Kipar o saradnji u oblasti zaštite od katastrofa, kao i Zakon o potvrđivanju odluke 2014/2 o izmeni Aneksa i konvencije o prekograničnim efektima industrijskih udesa.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*