Potvrđeni dobri odnosi sa Angolom, Somalijom, Tadžikistanom, Gambijom i Ekvatorijalnom Gvinejom

BEOGRAD –

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković, sastao se danas sa ministrom spoljnih poslova Angole Teteom Antoniom i tom prilikom se posebno zahvalio Angoli na čvrstom stavu po pitanju Kosova i Metohije i ,kako je naveo, nedvosmislenoj podršci koju nam pruža u međunarodnim organizacijama, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Ministar je, tokom sastanka održanog na marginama sastanka na visokom nivou posvećenog obeležavanju 60. godišnjice prve konferencije PNZ, istakao nedvosmislenu podršku Srbije Angoli u multilateralnim forumima, kao i opredeljenost naše zemlje da, u skladu sa potrebama i mogućnostima, pruža pomoć Angoli i angolskom narodu.

tete, antonio, nikola, selakovic

Izvor: TANJUG (MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA/ BRANKO LAZIĆ)

Selaković je rekao da je Angola bila veoma značajan ekonomski partner nekadašnje Jugoslavije, napominjući da su jugoslovenska preduzeća realizovala velike poslove u oblasti petrohemije, građevinarstva, rudarstva i poljoprivrede, investicija, i izrazio nadu da će se trend povratka naših preduzeća na angolsko tržište nastaviti.

Ministri su se saglasili da bi održavanje biznis foruma bio od značaja za unapređenje ekonomske saradnje i iskorišćavanje poslovnih potencijala.

Navodi se da je, ministar Selaković istakao da naša zemlja posvećuje mnogo pažnje saradnji u oblasti obrazovanja i kulture kroz program „Svet u Srbiji“ i da želimo da omogućimo što većem broju studenata iz Angole da se obrazuju u našoj zemlji.

Informisao je sagovornika da će Srbija, u okviru tog programa, od naredne godine uvećati broj stipendija četiri do pet puta.

Ministri su konstatovali da su diplomatski odnosi SFRJ i Angole uspostavljeni odmah po proglašenju nezavisnosti ove zemlje, te ocenili da su odnosi naše dve zemlje veoma razvijeni i da ih karakteriše redovna komunikacija na visokom nivou, navodi se u saopštenju.

Srbija spremna da poveća broj stipendija za Somalijce

Selaković se sastao i sa ministrom trgovine i industrije Somalije Kalifom Abdijem Omarom.

nikola, selakovic, somalija

Izvor: TANJUG (MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA/ BRANKO LAZIĆ)

Selaković je u razgovoru podsetio na bogatu istoriju diplomatskih odnosa Srbije i Somalije, i osvrnuo se na uspešnu saradnju dve zemlje u Pokretu nesvrstanih zemalja.

U to vreme su dve države imale razvijenu ekonomsku saradnju a brojni studenti iz Somalije stekli su obrazovanje u našoj zemlji, a Srbija je, prema Selakovićevim rečima, i danas spremna da kroz program „Svet u Srbiji“ poveća broj stipendija za studiranje mladih Somalijaca u našoj zemlji.

Selaković je i ovom prilikom izrazio zadovoljstvo zbog ponovnog otvaranja ambasade Somalije u Beogradu, izrazivši očekivanje da će to doprineti intenziviranju i unapređenju ekonomske saradnje, posebno u oblastima kao što su trgovina, poljoprivreda i IT industrija.

Zahvalni Tadžikistanu za principijelnu podršku po pitanju Kosova i Metohije

Selaković je razgovarao danas sa zamenikom ministra inostranih poslova Tadžikistana Muzafarom Mahmurodom Huseinzodom, kome je zahvalio na principijelnoj podršci te zemlje po pitanju KiM.

nikola, selakovic, tadzikistan

Izvor: TANJUG (MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA/ BRANKO LAZIĆ)

Selaković je, na marginama skupa povodom 60. godišnjice prve konferencije Pokreta nesvrstanih, konstatovao da su odnosi dve zemlje tradicionalno prijateljski i da postoji, kako kaže, veliki prostor za unapređenje ekonomske saradnje.

Prema rečima šefa srpske diplomatije, dve države treba da nastave da jačaju i ugovorno-pravne osnove saradnje.

Selaković je izrazio nadu da će u narednom periodu biti u prilici da poseti, kako je istakao, prijateljsku državu Tadžikistan, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Selaković: Intenzivirati komunikaciju i kontakte sa Gambijom

Selaković se sastao i sa ministrom inostranih poslova, međunarodne saradnje i dijaspore Gambije Mamaduom Tangarom i izrazio nadu da će današnji susret na marginama Samita povodom obeležavanja 60 godina od osnivanja Pokreta nesvrstanih, biti samo uvod u intenzivniju komunikaciju i kontakte na visokom nivou.

selakovic, gambija

Izvor: TANJUG (MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA/ BRANKO LAZIĆ)

Prema rečima šefa srpske diplomatije, iako su diplomatski odnosi Srbije i Gambije uspostavljeni davne 1965. godine, odnosi dveju zemalja nisu na adekvatnom nivou, te je potrebno zajednički raditi na njihovom unapređenju.

Selaković je rekao da je Srbija spremna da uspostavi saradnju u brojnim oblastima poput obrazovanja, poljoprivrede, građevinarstva, IT sektora, ekonomske saradnje i turizma.

Ministar Selaković, kako se navodi u saopštenju, upoznao je sagovornika sa rezultatima ekonomskih reformi poslednjih sedam godina i da je Srbija u prilici da na različite načine pruža pomoć i podršku prijateljskim državama, kojima je to potrebno.

„Želimo da damo doprinos saradnji u oblasti obrazovanja i stipendiramo određeni broj studenata iz Gambije, kroz program ‘Svet u Srbiji’, za studiranje u našoj zemlji“, rekao je Selaković.

Naredne godine do pet puta veći broj stipendija za studente iz Ekvatorijalne Gvineje

Selaković je razgovarao sa kolegom iz Ekvatorijalne Gvineje Simeonom Ojonom Esonom Angueom, kome je zahvalio na principijelnoj poziciji te zemlje po pitanju KiM, kao i na kontinuiranoj podršci Srbiji prilikom glasanja za prijem tzv. Kosova u međunarodne organizacije.

selakovic, ekvatorijalna, gvineja

Izvor: TANJUG (MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA/ BRANKO LAZIĆ)

Selaković je čestitao ministru spoljnih poslova i međunarodne saradnje Angueu nacionalni praznik – Dan nezavisnosti Ekvatorijalne Gvineje, uz zahvalnost što je ta država prisutna na visokom nivou u Beogradu, na obeležavanju 60 godina od prve konferencije Pokreta nesvrstanih zemalja.

Šef srpske diplomatije poručio je da je saradnja u oblasti obrazovanja važan segment u odnosima dve zemlje, izražavajući zadovoljstvo, kako kaže, kontinuiranim interesovanjem studenata iz Ekvatorijalne Gvineje za studiranje u Srbiji.

Kako je Selaković rekao, naša zemlja će od naredne godine omogućiti četiri do pet puta veći broj stipendija.

Istakao je da je Srbija opredeljena da jača politički dijalog i učvrsti kontakte na visokom i najvišem nivou sa Ekvatorijalnom Gvinejom i uputio poziv kolegi Anguenu da dođe i u zvaničnu posetu Beogradu.

Selaković je ocenio da privredna saradnja sa Ekvatorijalnom Gvinejom predstavlja najrazvijeniji deo bilateralne saradnje dve zemlje, s obzirom da je, dodao je, u toj zemlji aktivno nekoliko srpskih građevinskih firmi.

Rekao je i da je potrebno raditi na intenziviranju odnosa i u drugim oblastima, pre svega poljoprivrede i odbrane, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Zahvalnost Indiji na podršci teritorijalnom integritetu Srbije

Selaković se sastao sa šeficom indijske diplomatije Minakši Leki i tom prilikom izrazio zahvalnost na doslednoj podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, saopštilo je Ministarstvo.

Selaković je na marginama skupa Pokreta nesvrstanih zemalja razgovarao sa Leki i poručio da je Srbija ponosna na prijateljstvo i uzajamnu podršku dve zemlje.

Srbija i Indija, kako je ocenio ministar, imaju veliki potencijal za dalji razvoj ekonomskih odnosa, ali i za učvršćivanje političkih veza.

 

 

IZVOR:RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*