Potvrđeno prisustvo delta soja u Crnoj Gori

(Pixabay)

PODGORICA – U Crnoj Gori potvrđeno je prisustvo delta soja, saopštio je danas Institut za javno zdravlje.

Sumnja je, navodi se, potvrđena po pristizanju rezultata iz Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti kojem su poslati uzorci iz Crne Gore, u okviru „Programa pomoći zemljama Zapadnog Balkana u sekvenciranju genoma patogena”.

„Očekivali smo detekciju delta soja u Crnoj Gori već duži period i upozoravali javnost na mogućnost njegovog prisustva. Takođe, naši epidemiolozi su ukazivali na to da će delta soj apsolutno pratiti obrazac ponašanja kao i u svim zemljama u kojima je već neko vrijeme prisutan. Dakle, da će postati dominantan jer se vrlo lako prenosi”, kazali su iz Instituta za javno zdravlje. Podsećaju da se delta soj se prvi put pojavio u Indiji u oktobru 2020. godine, dok je u junu mjesecu 2021. godine u Velikoj Britaniji 90 odsto obolelih bilo zaraženo ovim sojem.

Kada je reč o regionu, delta soj je prvi put registrovan u Hrvatskoj 28. juna, zatim u Severnoj Makedoniji, potom na Kosovu 29. juna i nakon toga u Bosni i Hercegovini i u Srbiji 1. jula. 2021. godine, prenosi Tanjug.

Lakše se prenosi, otporniji na vakcine. Razlika u odnosu na prethodne varijante korona virusa je u tome što se delta soj mnogo lakše prenosi, pa samim tim izaziva infekciju kod većeg broja ljudi. Jedna osoba može zaraziti pet do osam drugih osoba. Takođe važno je naglasiti da delta soj pokazuje nešto veću otpornost prema vakcinama u odnosu na ostale sojeve.

 

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*